КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 10 януари 2019 г.

Мляко от чуфа с райски ябълки, чия и стафиди / Milk made of cider with paradise apples, whose raisins /



                                                 



   Скоро закупих дребни, но меки и ароматни райски ябълки.Реших да приготвя десерт с тях като използвам изпратената ми от Бети чуфа. Бети благодаря ти, направих чудесно ядково мляко с тази малка грудка, млякото има приятен сладък вкус без никакво допълнително подслаждане. - http://vkusnosbety.blogspot.com/2018/11/chufa-homemade-milk.html
   Чуфата / Cyperus esculentus / се нарича още земен бадем.Принадлежи към сем. Острицови и може да се смята за маслодайно растение, понеже многобройните и , големи около 1 - 2 см. клубени съдържат около 22 % скорбяла и 20 - 28 % мазнини.Многогодишно растение с триръбо стъбло и подземни разклонения / столони / , по които се образуват много малки клубени с големина на бадем.Отвън клубените са кафяви, а вътрешността им е бяла.Прибират се много трудно.По - голяма част от тях остават в почвата и през следващата година се развиват отново, което пречи на растежа на новите култури.Родина на чуфата е Северна Африка, но може да се отглежда както в райони с умерен климат, така и в субтропиците и тропиците.Сурови или сварени , клубените се използват от хората за храна, а освен това за добиване на масло, алкохол и за фураж.
    Много други видове от рода Cyperus образуват клубени , които се използват за храна.Част от тях са упорити плевели, какъвто е Cyperus rotundus.



НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
За млякото от чуфа :
1 ч.ч. чуфа
4 - 5 ч.ч. вода

За десерта с райски ябълки :

няколко дребни райски ябълки
по 1 пълна с.л. семена от чия за всяка чаша
по 1 щипка стафиди за всяка чаша
1 - 2 щипки орехи за всяка чаша

   Залейте чуфата с вода докато я покрие за 48 36 часа докато набъбне и омекне добре.След това смелете в Нутрибулет заедно с водата до получаване на фина и гъста бяла паста.Долейте вода и разбъркайте хубаво, след това прецедете млякото през марля.Останалата бяла и плътна маса можете да използвате за направа на десерти или сирене.
   Поставете във всяка чаша чия и залейте с млякото.За 12 часа на студено чията ще желира сместа.Добавете след това стафидите и разбъркайте хубаво.Накрая добавете райските ябълки, които предварително сте срязали на две части и изгребали с лъжичка.Поръсете с едро нарязани орехи.
   Съхранете десерта на студено ако няма да го поднасяте веднага.
       Приятен  апетит !























2 коментара:

  1. Ще ме уморите вие с Бети:) Сега пък чуфа, напълно непознато:)
    Десертчето изглежда вкусно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      имах информация за чуфа, но не бях виждала самото растение.Бети ми я изпрати и аз реших да пробвам да направя нещо с нея.Чудесно е млякото.Пробвай ако я намериш.
      Поздрави !

      Изтриване