КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 22 май 2020 г.

Салата с японска мизуна, лобода, глухарче, чери домати и авокадо / Salad with Japanese Muna, Loode, dandelion, cherry tomatoes and avocado /







    Японската мизуна / Japonica MIZUNA / е листен зеленчук, който се отглежда от векове в Япония.Носи името на древния град Мибу и е един от многото листни зеленчуци, включен в специалната селекция на японските производители на зеленчуци, които представят Япония на изложения.
   Японската салата Мизуна известна още като японска горчица е включена като добавка в готовите салатни миксове, които се предлагат в големите търговски вериги.Така я открих и аз, засях семена в сандъче на терасата и ето сега получих богата реколта.
  Листата на японската горчица са крехки, много нежни, месести и назъбени.Леко пикантни на вкус наподобяващ вкуса на горчицата, репичката и рукулата.Растението се засява в ранна пролет в сандъчета на терасата или направо на открито в градината.Изисква леки, дренирани почви, слънчево място с леко засенчване през втората половина на деня.Японскта горчица е студоустойчиво и много лесно за отглеждане растение.Изисква редовно поливане и плевене.Може да се наторява с дървесна пепел, но не и с изкуствени торове.Подходящ за торене е разтвора получен от вода и дървесна пепел за поливане.
   Листата се берат когато достигнат височина около 10 см.  като се отрязват с ножичка.Може да се отрежат само листа или цяла листна розетка.Всяко отрязване на листа стимулира образуването на нова листна маса.Растението се използва цялостно в кулинарията - стъбло, листа, цвят, семена - всичко е ядливо.
   Японската мизуна е растение подходящо за декорация, за салати, супи, за задушаване и дресинги, сандвичи, пюрета и гарниране на яйца.Гъстата розетка от листа създава чудесен декор в чинията.
  Растението е богато на витамини, магнезий, фосфор, калций, калий, желязо, мед.Стимулира секрецията на стомашни сокове и подобрява храносмилането.
   С участието на този красив салатен зеленчук приготвих вкусна салата, която искам да Ви предложа днес.
 


НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 връзка листа от японска мизуна
1 шепа листа от глухарче
2 шепи листа от лобода
1 връзка пресен влашки лук
10 - 12 чери доматчета
1 краставица
1авокадо
сок от 1 лимон или ябълков оцет
5 - 6 с.л. зехтин
1 щипка сол / по желание /

   Измийте и почистете зеленината, нарежете я на фини ивички или накъсайте с ръце.Обелете авокадото, отстранете костилката и го нарежете на парченца.Чери доматчетата нарежете на половики, влашкия лук - на ситно, краставицата - на полумесеци.Смесете всички продукти за салатата в купа, добавете зехтин, сок от лимон или ябълков оцет, сол и хубаво разбъркайте.
   Поднесете салатата веднага след приготвянето и да Ви е сладко !
 















Няма коментари:

Публикуване на коментар