КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 10 август 2020 г.

Постни сармички с ориз, сусам и листа от манголд / Lean sarmas with rice, sesame and mangold leaves /




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

1 глава кромид лук
1 морков
дръжки от 1 връзка копър
1 купа листа от матголд
1 ч.ч. ориз
1 ч.л. с връх сол
2 с.л. с връх сусам
растителна мазнина по избор / зехтин , шарлан /
1 лимон / сока /

листа от манголд за завиване на сармичките - около 30 броя

   Измийте и почистете листата на манголда от повредените части.По - големите листа оставете за свиване на сармичките, а по - малките заедно с дръжките нарежете на тънки ивички.Нарежете кромид лука и моркова на ситни кубчета.Измийте ориза и го оставете във вода около 1/2 час и повече.След това хубаво изплакнете докато се отмие нишестето в няколко води.
   В мазнината задушете моркова, дръжките от копъра и лука, добавете ориза и разбърквайте така докато ориза и зеленчуците променят цвета си.Добавете 11/2 ч.ч. гореща вода и гответе докато ориза я поеме напълно.Добавете накрая листата от манголда и разбъркайте няколко пъти заедно със солта.Снемете от огъня и оставете плънката леко да се охлади.
   Подготвените листа за свиване на сармичките не се попарват предварително, защото манголда е много крехък зеленчук.Най - големите листа запазвам за дъното на съда и за покриване отгоре.
    Добавете към плънката 2 с.л. сусам и разбъркайте хубаво.Започнете да свивате сармичките като поставяте във всяко листо по 1 - 2 с.л. с връх плънка.Подготвените сармички редете на един ред в тенджера с дебело дъно.След като приключите покрийте отгоре отново с листа манголд, притиснете с чиния, залейте с топла вода до нивото на сармичките.
   Гответе първоначално на силен огън до завирането, а след това намалете огъня така,че сармичките леко да къкрят.Водата трябва да изври и ястието да остане само на мазнина.В случай,че остане повече сос не се тревожете.Отлейте го и добавете към него сока от лимона.
   Сервирайте сармичките заляти със сос или само със сок от лимон.Да Ви е сладко !













Няма коментари:

Публикуване на коментар