КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 24 април 2024 г.

Киноа с бадемово масло / Quinoa with almond oil /

   



           Това е още една рецепта от книгата " Вкусно с Ела всеки ден " и идея да разнообразите постното меню у дома.Киноата се вари по класическия начин както в други рецепти от тази книга - с лимонов сок, вряща вода и сол на тих огън.Гарнира се с печени лешници, краставица, рукула и лют червен пипер. Аз  използвах сурови , накиснати във вода лешници и сладък червен пушен пипер, защото рукулата е достатъчно пикантна.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ ЗА 1 ПОРЦИЯ :

60 грама киноа

сок от 1/2 лимон

250 мл. вряща вода

сол

1 шепа лешници / 40 грама /

1/2 ч.л. лют червен пипер / за поръсване /

1/2. малка краставица

 голяма шепа рукула

Дресинг :

2 с.л. бадемово масло

2 с.л. зехтин

2 с.л. вода

сол

сок от 1/2 лимон

1/2 ч.л. едромлян лют червен пипер / пушен червен сладък пипер /

       " Това е любимата ми вечеря след йога или тренировка във фитнеса , защото се приготвя бързо и възстановява енергията, изразходена при физически натоварвания - казва Ела. Комбинацията от киноа, бадемово масло и лешници е много засищаща и след като вечеряте се чувствате отпочинали и удовлетворени.Искам само да Ви предупредя, че дресингът е неустоим и е възможно като мен да го хапнете целия, преди киноата да се е сварила, затова имайте готовност да направите втора доза. "

       Загрейте фурната на 220 градуса / 200 градуса с вентилатор /.

      Сложете киноата в дълбок съд с 250 мл. вряща вода, лимоновия сок и малко сол.Оставете да поври 1 - 2 минути и намалете котлона, покрийте с капак и оставете да къкри на тих огън 10 - 15 минути, докато киноата поеме водата и стане рохка, но не на каша.

     Междувременно сложете лешниците в тава и ги печете 10 минути, докато станат хрупкави / наблюдавайте ги да не изгорят /.

     Нарежете краставицата по дължина на четвъртинки, а след това на осминки.Изрежете семената и нарежете осминките на тънки парченца.

       Смесете съставките за дресинга с водата и разбъркайте добре.

   Когато киноата е готова, прехвърлете я в купа и добавете лешниците, краставицата и рукулата.Залейте с дресинга и разбъркайте.

     Дресингът е подходящ за различни видове зърнени с кремообразната си консистенция и богат вкус, той прави ястията още по - неустоими.

          Приятен апетит !












Няма коментари:

Публикуване на коментар