КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 11 април 2016 г.

Съхранение на левурдата за прясна консумация / Ramsons storage for fresh consumption /



    Пролетта е сезон, в който много диви растения се появяват за кратък период и трябва да използваме това време, за да се заредим с нови сили и да преодолеем пролетната умора.Винаги съхранявам смляна левурда / див чесън, мечи лук / за по - дълъг период от време в хладилника.Това растение може да се използва в прясно състояние само през пролетта.И тогава и лечебното му действие е най - силно.Един от начините за съхранение е левурдата да се нареже и да се залее с растителна мазнина в стъклен буркан.Друг начин е листата да се нарежат, смелят и хубаво да се пюрират заедно с лимонов сок и зехтин.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
3 пакета левурда / див чесън, мечи лук / по 160 гр. / общо 480 гр. пресни листа
около 1 литър зехтин
сок от 2 лимона
Листата на левурдата се измиват и нарязват.Поставят се в блендера всички продукти и хубаво се смилат и разбъркват.Сместа се насипва в стъклени буркани и съхранява в хладилник.Трайност до 1 месец.






4 коментара:

  1. Изненада ме, Ели! Не знаех, че може да се съхранява така приготвеното песто в хладилник за месец. Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      така мога да употребявам левурдата по - дълго време през пролетния сезон.Наистина така е много удобно левурдата да служи за добавка към ястия, гарнитури, сосове и салати.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Много обичам левурда, но от както имам проблеми със стомаха, от миналата пролет не съм опитвала, не заная как ще ми понесе, чесъна ми пречи много.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      смилай всичко и консумирай по - малко.Така и аз се спасявам от много проблеми със стомаха.
      Поздрави !

      Изтриване