КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 9 декември 2020 г.

Боб яхния с ароматни подправки / Bean stew with aromatic spices /

 


  Яхнията от бобови култури е много вкусна и полезна.Приготвя се лесно, а в тази рецепта използвах част от сместа, която пюрирах за да се получи гъст сос.Не добавяйте брашно, нишесте или картофи.По този начин ще получите също вкусно ястие без никакви добавки.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

1 купичка бял фасул

1 голяма глава кромид лук

1 морков

парче целина

парче пащърнак

2 - 3 корена магданоз

1 червена пиперка

сол - 1/2 с.л. 

по 1 ч.л. с връх джоджен, босилек, мащерка, чубрица, риган, майорана, балканска чубрица, сминдух, червен пипер, пушен червен пипер

олио или зехтин

2 литра вода

    Почистете, измийте и нарежете зеленчуците.Фасулът залейте с вода за 12 часа докато удвои обема си, измийте го хубаво.Поставете всички продукти в тенджера / без солта и подправките / със струйка мазнина и залейте с вода.След като заври варете на тих огън до готовност.Фасулът и зеленчуците трябва хубаво да омекнат.10 - 15 минути преди да свалите ястието от огъня добавете подправките, солта и разбъркайте.Смелете два черпака от сместта с фасула в пасатор докато получите гъст крам.Добавете този крем в ястието, така ще получите гъста  и хубава яхния без добавка на брашно, нишесте или картоф.

    Сервирайте ястието топло или студено и да Ви е сладко !












4 коментара:

  1. Веси,
    домашен е нашия бял фасул и увира много бързо, буквално за около 30 минути е готов.При това е и много вкусен.Какво по - хубаво от от това ястие дори и на Бъдни вечер, както и в студените зимни дни .
    Поздрави и Весело прекарване на празниците !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз имам домашен. Не съм слагала толкова подправки накуп, а на фасул никога не съм опитвала босилек, мащерка, риган и майорана. Не се ли бият?

      Изтриване
    2. Веси,
      у дома използвам много подправки, но винаги в малки количества.Просто да се подсили аромата.Фасул с босилек и риган е много вкусен.
      Поздрави и благодатни дни занапред !

      Изтриване