КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 4 януари 2021 г.

Гювечета на фурна / Oven cannons /

 





     Едва ли има някой, който не знае как се приготвят  традиционните гювечета.Моята версия днес е в постен вариант.А преди години винаги ги приготвях с животински продукти.След изтичането на Рождественските пости може би някой ще пожелае да оползотвори останали в хладилника зеленчуци.За тези гювечета използвах и две консерви - зелен боб и домати.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ ЗА 4  ГЮВЕЧЕТА :

4 - 5 големи картофа

4 големи глави кромид лук

1 голям морков

2 червени пиперки капии / пресни или замразени /

1 консерва зелен боб / 240 мл. /

1 консерва смлени домати / 240 мл. /

дръжки от 2 връзки копър

1 с.л. с връх пиперкова паста

чубрица

сол

олио или зехтин

   За тази рецепта можете да използвате различни по вид зеленчуци - пресни, замразени или от консерва.В този случай използвах замразени червени пиперки на ивички, които приготвям саморъчно във фризера.

Нарежете на ситно дръжките от копър, морковите, кромид лука.Картофите почистете и нарежете на резени.Консервата с домати прехвърлете в друг съд и разбъркайте с пиперковата паста.

В глинени гювечета с малко мазнина на дъното започнете да редите последователно от всички продукти.Най - напред поставете лука, морковите, пиперките и копъра.А след това редувайте картофи, зелен боб и домати.Така постъпете докато изчерпите всички продукти.

Залейте всяко гювече с водата от консервата със зелен боб, добавете струйка мазнина и ако е нужно още малко студена вода.Имайте в предвид,че ястията в гювечета не изискват при печене много течност.Продуктите се задушават в малко вода и мазнина.

   Поставете гювечетата в студена фурна и печете 40 - 50 минути на 200 градуса след като продуктите заврят .Отворете капачето на всяко гювече към края на печенето и поръсете с чубрица.

  Ястията в глинени гювечета трябва да останат на мазнина.

     Приятен апетит !






























Няма коментари:

Публикуване на коментар