КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 11 януари 2022 г.

Няколко идеи за гарниране на качамак / A few ideas for garnishing the cachamak /

 









   Качамакът в миналото е бил основна храна в по - бедните райони на страната.Според мен има разлика между мамалига и качамак.Мамалигата се приготвя от предварително препечено и смляно ситно царевично брашно.Брашното се изсипва наведнъж в тенджера от чугун с обло дъно.Правят се няколко дупки с точилка и се изчаква докато през тях започне да клокочи каша.Тогава започва енергично разбъркване с точилката докато сместа се отлепи от стените на съда.

  Така правеше мамалигата моята баба.След това обръщаше този купол върху дървена дъска и нарязваше мамалигата с конец.

   Качамакът според мен е нещо по - различно, защото брашното е едро смляно.То се добавя в студена вода / съотношение 1 : 3 / и се бърка постоянно на слаб огън с дървена лопатка.

   Към 750 мл. студена вода добавям 250 грама царевичен грис.Бъркането продължава докато сместа започне да се сгъстява и царевичния грис хубаво се свари.Готовият качамак може да се гарнира със сирене, което се залива със запържен в зехтин или олио червен пипер / може пушен червен пипер /.

   Когато сместа се сгъсти снемаме от огъня и по желание можем да добавим прясна мащерка или прясна балканска чубрица.В един от случаите добавих прясна извара 200 грама / може крема сирене /, смесено с 1/2 връзка ситно нарязан копър и нарязани на кръгчета черни маслини без костилка.Украса направих с нарязано на кръгчета козе сирене с благородна плесен.Гарнирането можете да направите според налични в дома Ви продукти - чери домати, маслини, каперси.

       Приятен апетит !


КАЧАМАК СЪС СИРЕНЕ, ЧУБРИЦА  И ЗАПЪРЖЕН ПУШЕН ЧЕРВЕН ПИПЕР









КАЧАМАК С ИЗВАРА, МАСЛИНИ  И КОЗЕ СИРЕНЕ С БЛАГОРОДНА ПЛЕСЕН










КАЧАМАК С БАЛКАНСКА ЧУБРИЦА, ЧЕРИ ДОМАТИ  И  МАСЛИНИ СТАФИДАКИ












1 коментар: