КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 24 януари 2022 г.

Полента със сушени домати , чесън и риган / Pole with dried tomatoes, garlic and oregano /

 


      Тази полента направих през почивните дни.Използвах италиански царевичен грис за да стегне по - добре във формата и да се получат красиви парчета при срез.Препоръчвам да се нарежат сушените домати.Когато са половинки трудно се разрязват идеални парчета.

  НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

260 грама царевичен грис

1.600 литра вода

1 щипка сол / по желание /

сушени домати - червени и жълти / 20 броя /

чесън - 5 - 6 склидки 

зехтин

  Подгответе всички продукти в отделни съдове.Отцедете доматите от зехтина, нарежете чесъна на ситно.В тенджера поставете водата и царевичния грис и разбъркайте на котлона.Включете котлона да загрява и бъркайте непрекъснато.Преди сместа да заври намалете огъня до минимум и продължете с разбъркването.Сместа трябва да се сгъсти при непрекъснато бъркане на слаб огън.Това отнема около 40 - 45 минути.Когато на повърхността започнат да се появяват мехурчета  е готова.Снемете от огъня и оставете леко да изстине.

   През това време подгответе форма за кекс, застелете я с хартия за печене и намажете със зехтин.Изсипете половината полента във формата, наръсете с чесъна и подредете сушените домати като ги редувате по цветове.Отново изсипете останалата полента и хубаво заравнете с лъжица.Наръсете отгоре с чесъна.Оставете сместа покрита с хартия за печене на студено да стегне хубаво за една нощ / 12 часа /.

   Когато полентата е готова  обърнете в плато и украсете със сушени домати, поляти със зехтин и риган.

    Тази полента се поднася студена , нарязана на парчета като кекс.Може да се използва като гарнитура към печени зеленчуци, риба, месо, различни сирена или да се консумира с прясна, сезонна салата.

    Приятен апетит !




































Няма коментари:

Публикуване на коментар