КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 6 март 2015 г.

Три предложения със зеле Романеско / Three proposals cabbage Romanesko /



Студена супа от романеско, тиквичка и авокадо


Салата от млечна царевица, кълнове от елда, моркови , романеско и червен лук


Сурова пица със зеленчуци - романеско, моркови, пащърнак, маслини, червен лук и домати
   Зелето Романеско или още както го наричат Броколи Романеско / Brassica oleracea / се отнася към семейството на броколите и има сходен химичен състав и полезни качества.Този зеленчук е хибрид, известен в Италия , където е широко употребяван.Съдържа каротин, минерални соли, вит.С, А и К, антиоксиданти, незаменими аминокиселини, фолиева киселина, желязо и цинк.Зелето Романеско предпазва от атеросклероза, намалява лошия холистерол, извежда шлаките от организма и е много лесно смилаемо.
Преди една година видях семена от този зеленчук да се продават и в България и веднага ги закупих.Посях растението, но за жалост се образуваха само листа без да има образувана зелка.Отдаде ми се възможносттта да закупя и самото растение от голяма търговска верига и ето рецептите, които успях да сътворя.
СУРОВА СУПА ОТ ТИКВИЧКА, АВОКАДО И РОМАНЕСКО - 1 авокадо, 1 малка тиквичка, 1/2 глава броколи Романеско, зехтин, сок от 1 лимон, вода, хималайска сол - на вкус ;
   Нарежете на парчета измитата и почистена тиквичка, без да я белите.Добавете обеленото и нарязано авокадо и почистените и измити розички романеско.Поставете всички зеленчуци в блендера, добавете сока от лимона, хималайската сол и вода и пасирайте.Добавяйте водата на порции до получаването на желаната консистенция.
  Поднесете супата гарнирана със струйка зехтин и зеленчук по избор - розичка Романеско или лентичка тиквичка.
     Да ви е сладко !












САЛАТА  ОТ МЛЕЧНА ЦАРЕВИЦА, КЪЛНОВЕ ОТ ЕЛДА, РОМАНЕСКО И ЧЕРВЕН ЛУК - 1 пакет замразена млечна царевица / 400 гр./ , 3 - 4 с.л. кълнове от елда, 1 морков - ситно нарязан, 10 розички броколи Романеско - почистени и нарязани, щипка хималайска сол, зехтин, няколко шайби червен лук ;
    Царевицата се измива с топла вода и се разбърква с всички останали продукти в голяма купа.Салатата може да се поднесе като предястие или гарнитура към основно ястие.
    Приятен апетит !












ПИЦА С РОМАНЕСКО И КЪЛНОВЕ ОТ КАФЯВ ИНДИЙСКИ  НАХУТ - кафявият нахут е сорт по - дребен нахут, но много вкусен в сурово състояние.Този сорт нахут се продава в индийските магазини, с перфектно качество е и от него могат да се получат прекрасни кълнове.
От кълновете на нахута можем да приготвим блатове за пици и да ги гарнираме със зеленчуци по желание.
ЗА БЛАТА СА  НЕОБХОДИМИ : 300 гр. сухи зърна нахут / може и други сортове, подправки по избор - шарена сол, чубрица, риган, розмарин, мащерка или други предпочитани, зехтин, хималайска сол - на вкус.
Кълновете от нахута са много лесно смилаеми, приготвят се по класическата технология.Смилат се няколко пъти в машинка за мелене на месо и се овкусяват с повечко зехтин, хималайска сол и предпочитани подправки.От сместа върху плато се оформя блат, който може да се гарнира с различни, предпочитани сурови зеленчуци и маслини.Аз съм използвала за гарниране шайби червен лук и домати, розички романеско, маслини, настърган морков - на едрото ренде и нарязан на кубчета пащърнак.
   Получи се много вкусна, засищаща пица, с чудесен външен вид, подходяща както за обяд, така и за вечеря.
   Да ви е сладко !


Кълнове от кафяв индийски нахут









8 коментара:

  1. Страхотни са всичките ти предложения! Радвам се, че си открила Романеско. На живо е още по-красив, нали:) Вкусът му също много ми допада на мен . Чудесна си! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце Кате.Още миналата година открих семена за това растение, но не получих реколта.От теб научих, че може да се закупи и готовото растение.Попаднах на него съвсем случайно в Кауфланд.Подобно е на броколите и сурово много ми хареса.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Ели, това романеско не съм опитвала въобще, даже сега от теб научавам за него. Със сигурност ако ми попадне някъде, ще се възползвам от вкусните ти предложения!
    Поздрави и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили,
      закупих Романеско от Кауфланд и ми хареса сурово на вкус.Подобно е на карфиола и броколите, може да се използва за кулинарни цели в различни рецепти.
      Поздрави !

      Изтриване
  3. Все още не съм опитвала от това зеле (мислех даже, че е карфиол). Но предложенията ти са толкова свежи и апетитни, Ели!
    Поздрави от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери,
      Романеско е подобно на броколите и карфиола и можеш да го намериш в Кауфланд.Продават се и семена и може да се засее, аз имам семената, но не получих реколта.Всъщност израстнаха растения, но само листа, без цветна част.
      Поздрави и лека седмица !

      Изтриване
  4. Елена, много са интересни тези твои рецепти със сурови зеленчуци...
    Кълновете от елда сама ли си приготвяш, бих опитала, ако ми обясниш как се прави. Хубав неделен празничен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      предпочитам винаги суровото пред топлинно обработеното.Ето адрес, където можеш да видиш как се приготвят кълнове - http://naturalnakuhnia.blogspot.com/2014/06/blog-post_25.html
      Елдата трябва да бъде зелена, а не кафява на цвят.Кафявата е бланширана и обработена за да може да се премахне външната люспа.Тя не покълва.Има такава зелена елда в Кауфланд или здравословните магазини.Използвам за кълнове 1 - 2 с.л. сухо семе.Заливам го с вода за 4 -5 часа, отливам водата / през цедка / и оставям да покълва 2 - 3 дни.Веднъж или 2 пъти дневно промивам под течаща вода семената / в цедка /.Това е , никак не е сложно.Сама правя всички кълнове, семената трябва да са пресни / едногодишни /.
      Пробвай да добавяш кълнове в салати.Когато сама ги правиш много евтино ще се храниш.
      Поздрави и лека седмица!

      Изтриване