КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 19 март 2015 г.

Зелето - дар за лечение от природата / Cabbage - a gift for the treatment of nature /




    Зелето е широко разпространено растение.Различните видове зеле произлизат от дивото зеле / Brassica oleracea silvestris /, което принадлежи към семейството на кръстоцветните растения.Листата или цветовете на полските и градинските видове служат за храна на хората. Отглеждат се най - вече бяло и червено главесто зеле и къдраво зеле.Главестото зеле има високи изисквания спрямо влагата и предпочита дълбоки, богати с хумос и хранителни вещества почви.Напролет семената се поставят в сандъчета за пикиране в обеззаразена почва, за да се предпази младото растение от болести, или се засяват в лехи.След това растенията се разсаждат на големи площи.Бялото и червеното главесто зеле са предимно есенни видове.По съдържание на витамин С листното зеле е на първо място сред всички видове зеле.
  Всички познаваме зелето като храна, но това, което забравяме е, че то притежава изключителна лечебна сила.Зелето съдържа 2 пъти повече витамин С от лимоните, то изтегля отровните вещества от тялото и влияе в дълбочина.При лечение на гнойни рани със зеле трябва да се постави лист зеле, който да изтегли всички отровни вещества.
- листа от прясно зеле - изрязват се жилките и се притиска всеки лист с дебела точилка.Поставя се върху болното място, да прилепне добре и се завързва.
-   прясното зеле помага при язви, бъбречни страдания, високо кръвно налягане, различни възпаления, заболявания на задстомашната жлеза, заболявания на червата, диабет, мигрена, неврит, очни болести./ възпаление на ретината /.При ревматизъм зелето е чудесно средство в комбинация с черен оман.Зелето помага също при хемороиди, херпес, чернодробни заболявания, разширени вени и псориазис.
   Сокът от прясно зеле, независимо от какъв вид приложете при проблеми със стомаха, колити и гастрити.Не използвайте нарязано в салати зеле в периодите на обостряне през пролетта и есента / и в дните на пролетното и есенното равноденствие /.
    Тази салата направих за моето семейство през почивните дни, най - обикновена е, от нарязано червено и китайско зеле и настъргани моркови.Овкусих с малко хималайска сол, зехтин и ябълков оцет.Украсих с маслини.











Няма коментари:

Публикуване на коментар