КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 26 август 2015 г.

Лятна салата с кълнове от киноа / Summer salad with quinoa sprouts /


   Напоследък киноата придобива все по - голямо значение в здравословното хранене.Тя е дошла в Европа от Андите и е основен продукт в храненето на инките.Най - голям производител в света на киноа е Боливия.
 Киноата / kinwa / се отглежда високо в планините - на 4 хил.м. надм. в., при суров климат, но отглеждането и е трудно поради специфичните и климатични изисквания.Зрънцата са бели, приличащи на леща, но дребни, с аромат на ядки.Има три вида киноа - червена, черна и обикновена.
Киноата е много богато на белтъчини растение, с балансиран аминокиселинен състав.Тя не съдържа глутен, богата е на магнезий, фосфор, манган, желязо, вит.А, В, С, Д, Е.Съдържа също в балансирано съотношение мазнини, въглехидрати, минерали.
Това я прави особено подходяща в здравословното хранене - използва се при алергии,  подходяща е за бременни и кърмачки, диабетици, сърдечно болни, астматици.Има много добро противовирусно действие, помага при жлъчни камъни, мигрена, висок холистерол.
Днешното ми предложение е една лятна салата, в която могат да се използват различни сезонни зеленчуци с кълнове от киноа.Те се приготвят лесно и обикновено за една порция са достатъчни 1 - 2 с.л. сухи семена.
НАЧИН  НА  ПРИГОТВЯНЕ : 1 - 2 с.л. киноа - сухи зрънца, 1 - 2 домата, 1 главичка кромид лук, 1 червена пиперка, 1 морков, зехтин и хималайска сол - на вкус.
Залейте с вода семенцата от киноа, докато ги покрие за 4 часа.Отцедете водата през цедка и оставете на стайна температура зрънцата / в стъклен буркан / да покълват.Обикновено за 2 дни са готови без да се промиват допълнително.Ако зрънцата са пресни киноата покълва много бързо.Но може всяка сутрин да се промие през цедка ако зрънцата не са достатъчно влажни.
Нарежете зеленчуците в купа, добавете кълновете от киноа, зехтина и хималайската сол.Разбъркайте добре и салатата е готова.
    Да ви е сладко !








8 коментара:

  1. Не съм опитвала още киноа.....,не знам защо?!
    Прекрасна и по-различна доматена салата!Поздрави,Ели както винаги ми разрови любопитството:))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка,
      суровата киноа е вкусна и леко мека.Така,че лесно може да се усвоява при различни здравословни проблеми.Правя само кълнове от нея и не съм приготвяла някакво ястие с нея.Скъпичка е, но кълновете са вкусни и от време на време може да се включва в менюто.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Не съм опитвала киноа, но изглежда много апетитно! Прекрасна лятна салата! Усмихната сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      можеш да пробваш както кълнове, така и да я включиш в някакво ястие.Кълновете са приятни на вкус.
      Поздрави !

      Изтриване
  3. Здравей Елена,

    Пробвах да направя преди няколко седмици кълнове от киноа, но след като ги измих и сложих върху навлажнен памук в стъкленица под похлупак дни наред нищо не се получаваше. Накрая зрънцата започнаха да миришат лошо и ги изхвърлих. Къде сгреших?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Нина,
      радвам се, че посещавате блога ми и сте оставили коментар, за което сърдечно Ви благодаря.
      Киноата трябва да е прясна, тогава много бързо покълва.Ако семената не са пресни можете да ги употребите и непокълнали, само накиснати.Пиша Ви това, за да ви кажа да не изхвърляте непокълналата киноа.Използвайте киноата само накисната за 4 - 6 часа във вода.
      Ето стъпките при покълването на киноа / същото горе - долу важи и за други зърна / :
      1.Залейте 1 ч.л сухи зрънца с вода, докато ги покрие за 4 - 6 часа.
      2.Отлейте напълно водата, използвайте цедка за да не изпадат семенцата.Сложете семенцата в стъклен буркан или друг съд - на стайна температура, без да захлюпвате с капак.Може отгоре да се сложи тънка марля.Прикрепете я отгоре с ластик.
      3.Правете промивка на киноата всяка сутрин с вода, през цедка.Водата трябва да се отцеди напълно.
      4.За 2 дни ако семената са пресни трябва да получите кълнове.Още през първия ден се вижда дали има покълнали зрънца.Когато промивате зрънцата всеки ден с вода и добре я отцеждате те няма да миришат, могат да се използват дори непокълналите зрънца.Киноата е скъпа и не я захабявайте.
      5.Не използвайте памук при покълването на различни семена или зърна.Така от влагата , съдържаща се в памука зрънцата бързо мухлясват, особено когато времето е топло.
      6.На тъмно всички семена и зърна по - бързо покълват.
      Дано да съм ви описала подробно и ясно процеса на покълване и накисване и да се справите.Не е никак трудно, но има някои неща, които трябва да се знаят.
      Желая Ви успех ! Поздрави !

      Изтриване
  4. Ели, много полезна ми беше информацията в коментара ти.
    Иначе и аз не съм ползвала киноа, не зная как да я ползвам, не е традиционене продукт и не на последно място е скъпа, но ти ме провокираш да я опитам. Трябва да се наканя да пробвам и с някакви семена да направя кълнове, купувала съм готови и ми допадат.
    Салатката звучи вкусно! Поздрави!
    Жалко, че не мога да се присъединя към компанията ви в магазинчето във Варна:)

    ОтговорИзтриване
  5. Веси,
    готовите кълнове от различни растения обикновено са по - скъпи.А домашното приготвяне е лесно и евтино.Киноата е скъпа, но когато се използват кълнове от нея от време на време в храненето , все пак се внася някакво разнообразие в организма.Не съм използвала киноа в ястие, трябва да опитам, когато намеря киноа на изгодна цена.
    Веси,
    живот и здраве да се видим и запознаем и на живо някой ден.Много ще се радвам.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване