КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 30 август 2015 г.

Домашно кьопоолу от червени пиперки, лук, моркови, тиквички и патладжани / Home Kyopoolu red peppers, onions, carrots, zucchini and eggplant /



   Есента е сезонът, в който у дома приготвяме зимнина.Всички зеленчуци и плодове в градината трябва да оползотворяваме по един или друг начин - замразени във фризер, задушени, смлени, сушени, домашно приготвени туршии и т.н.
Обикновено винаги, всяка година приготвяме кьопоолу без да добавяме домати.Тази рецепта е лесна и вкусна, но изисква поне 1 свободен почивен ден.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА КЬОПООЛУТО : 15 кг.сурови, червени пиперки - с дръжките, 5 - 6 кг. сурови патладжани, 1 кг. тиквички, 10 големи глави лук, 200 - 300 - 500 гр. моркови, хималайска сол на вкус ;
   Количеството на всички зеленчуци може да варира в зависимост от вкуса и предпочитанията.Обикновено морковите придават по - сладникав вкус на кьопоолуто, тиквичките и лука също допринасят за подобряване на вкуса.
    Почистете от семките и измийте добре пиперките, изпечете ги и ги поставете в голяма тенджера да се задушат.След като малко поизстинат ги обелете и нарежете на едро.
Патладжаните измийте, цепнете на кръст всеки патладжан в основата и отрежете дръжката.Подредете всички патладжани в тавичка и изпечете на фурна.Обелете ги и нарежете на едро.
Почистете лука, морковите и тиквичките и нарежете на едро.Задушавайте в много малко вода или на пара  докато омекнат.
  Смелете всички зеленчуци с електрическа машинка за мелене на месо.Добавете сол на вкус.Разбъркайте сместа добре и напълнете в буркани.Запечатайте с капачки.С тъпата страна на ножа минете всяка капачка така,че да прилепне добре.
  Стерилизирайте 10 минути - засечете минутите след завиране на водата.Извадете бурканите и обърнете с капачките надолу.Трябва добре да е хлътнала всяка капачка за да приберете буркана за съхранение на хладно.Недобре хлътналата капачка показва, че бурканът не е затворен добре и не е получена добра херметизация.
   След отваряне през зимния  сезон кьопоолуто може да се овкуси със зехтин,ябълков оцет, чесън, лук, лимонов сок, магданоз или други подправки по желание.
         Да ви е сладко !



































4 коментара:

  1. Много интересна рецепта, Ели! Никога не съм приготвяла кьопоолуто с моркови и тиквички! Трябва да опитам! Слънчеви поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Теди,
    аз винаги правя кьопоолу в различни варианти.Не използвам домати, защото топлиннно обработени те дразнят както стомаха ,така и червата.Тази година има много тиквички и ги влагам в подобни рецепти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте Анонимен,
    рецептите си ги измислям сама.Даже всяка година добавям по нещо ново и така получавам различна рецепта.Според вашия вкус и предпочитания пригответе рецептата.Можете да добавите и зеленчук, който предпочитате.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване