КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 3 август 2015 г.

Леща чорба / Lentil soup /





   Настъпиха Богородичните пости, които можем да прекараме използвайки само растителна храна.Лятото е прекрасен сезон, има пресни плодове и зеленчуци в изобилие.Всеки знае как се приготвя леща - чорба или яхния.При моят вариант няма нищо специфично или особено.При приготвяне на зеленчукови ястия или чорби използвам много кореноплодни и листни зеленчуци.Ето и рецептата :
1 купичка измита леща, 3 купички вода, 1 малък морков, парче корен целина, 1 глава кромид лук, 1 зелена / или червена / пиперка, чубрица, сминдух, червен пипер, дръжки от копър, дръжки от зелените листа на морковите, 1 ч.л. хималайска сол.
Поставете лещата в тенджера, добавете нарязаните на ситно зеленчуци и залейте с водата.Ако желаете по - рядка чорба добавете 4 купички вода.Варете след като кипне на по - слаб огън, след като леко омекнат продуктите добавете солта.Варете до пълна готовност.Накрая лещата се овкусява с подправки по вкус и желание - чубрица, сминдух, червен пипер.Аз направих лещата в напълно постен вариант т.е. без добавка на мазнина.Но вие ако желаете добавете на вкус малко зехтин или друга растителна мазнина - след като извадите чорбата от огъня.
   Да ви е сладко !








2 коментара:

  1. Прекрасна леща се приготвила, Ели! Вчера си мислих, че не сме хапвали скоро, и като теб я харесвам с много зеленчуци! Слънчев августовски вторник!

    ОтговорИзтриване
  2. Теди,
    много хора изпадат в недоумение, когато започнат постите.А има толкова растителни продукти за храна.Но явно всеки трябва сам да събира и класифицира постни рецепти за ястия, за да ги приготвя по време на постите.А лещата е евтина и винаги по време на пости може лесно да се приготви.
    Поздрави, леки и слънчеви августовски дни !

    ОтговорИзтриване