КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 17 август 2015 г.

Печени тиквички на фурна / Oven baked zucchini /



    Винаги приготвяме тиквичките като се стараем да не са пържени или панирани.Печем ги на фурна, правим пюре от тях или ги влагаме в рецепти, които са лесно изпълними без множество кулинарни обработки.
   Тази рецепта е лесно и бързо изпълнима, а тиквичките, приготвени по този начен стават много вкусни.
  Нарежете определеното количество тиквички на кръгчета.Ако са дребни е хубаво нежната им кора да не се бели.Поставете тиквичките в тава и залейте с 1/2 - 1 ч.ч. студена, подсолена вода.Обръщайте с лопатка периодично тиквичките 1 - 2 пъти и печете докато водата напълно се изпари.Когато са почти готови залейте с малко растителна мазнина по избор.
   Поднасят се така или подправени със счукан чесън, оцет, копър, босилек или мента.
             Да ви е сладко !






5 коментара:

  1. Аз съм любител на пържените, но май стомахчето ми иска такива:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Веси,
    много отдавна не пържим у дома тиквички.Приготвяме ги винаги по различни начини, но не пържени.Избягваме пърженето не само на тиквички, но и на други зеленчуци.А този начин не изисква и много време за приготвяне.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Всичко е много добре, но стават сладки. Не може на сладки тиквички да сложа кисело мляко - ще стане десерт. Предпочитам да ги пека на тиган без мазнина - изсъхват ,но поне не сладнят.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Диан,
      да, наистина стават сладки, но с чесън и копър добре се съчетават.Печенето на тиквички на грил - тиган, плоча или скара може да стане като предварително се мариноват.Така няма да останат сухи.Когато имах заведение ги мариновах предварително в марината по избор - малко мазнина, соев сос или лимонов сок и после ги пека на избран от мен уред.Получават се чудесни тиквички по този начин.Могат да се мариноват и само в соев сос , пак става.Или в малко мазнина, малко балсамов оцет и лимонов сок.Пробвайте и ще ви хареса.
      Поздрави !

      Изтриване
    2. Диан,
      тиквичките не се посоляват, само се поставят нарязани на тънки ленти по дължина в избраната марината за няколко часа.След това се изпичат на грил - тиган, плоча или скара.
      Поздрави !

      Изтриване