КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 1 август 2017 г.

Лесна обърната баница на розички / An eazy reversed banquet of roses /






     Рецептата за тази много лесна баница научих от моя колежка, която донесе баницата за почерпка.Тази баница също се обръща върху гювечета или в друга тава, но рецептата е наистина много лесна.За приготвянето се използват 10 - 11 точени кори, които се заливат с приготвената заливка.Баницата се приготвя без сирене, но по желание може да се прибави.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

10 - 11 кори за баница фини
растителна мазнина по избор

ЗАЛИВКА :

4 яйца, 1 кофичка кисело мляко / 500 гр. /, щипка сода бикарбанат, 1 ч.л. сол

    Най - напред приготвяме заливката от разбитите яйца, към които добавяме разбитото кисело мляко заедно със содата и солта.Започваме подреждането на корите в намазнена тавичка.Тавичката намазваме с мазнина - дъното и част от стените / до 1/2 част /.Вземаме 1 кора, хващаме с пръсти четирите краища и набръчкваме и свиваме като розичка.Така подреждаме всичките 10 или 11 кори.Напръскваме отгоре корите с мазнина, заливаме равномерно със заливката и отново напръскваме с мазнина  / или използваме парченца краве масло върху всяка розичка /.
     Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.След като баницата е готова я обръщаме в друга тава или върху 3 гювечета.След 10 - 15 минути я обръщаме с лицето нагоре.Баницата трябва да остане в тавата без да се свлича, трябва да се нареже на парчета и да се сервира леко топла.
    Тази баница може да се приготви и със сирене като в този случай сиренето се наръсва върху всяка кора и тя се сгъва като хармоника.Всеки лист със сирене се оформя като розичка.Розичките се редят по - рехаво, не бива да са много гъсто наредени една до друга.
   Рецептата е за тавичка със средна големина / около 40 - 50 см. /.Моята тавичка беше по - голяма с размери около 60 - 65 см.Увеличих количеството на заливката като добавих още 1 яйце, повече кисело мляко и 14 - 15 броя кори.
        Приятен  апетит !





4 коментара:

  1. Правила съм я, наистина е лесна и вкусна!
    Като каза колежка, все си мислех, че не работиш, толкова друга работа свършваш, че кога ти остава време да идеш и на работа:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      сега работя счетоводство, а преди време имах свое заведение.
      Аз също съм правила обърната баница, но наложена и малко по - различен е начина.Тази определено е много по - лесна и по - бърза.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Елена, много интересно. Ще я опитам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      радвам се,че Ви допада тази баница.Много е лесна, много ефектна след изпичане.При това може да се направи и без сирене.Опитайте я, дано ви хареса.
      Поздрави и лека седмица !

      Изтриване