КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 10 септември 2017 г.

Мариновани чери доматчета / Marinated cherry tomatoes /



     Тази година имаме много чери доматчета.Засяхме много домати - различни сортове, както и различни сортове чери доматчета.Голямо количество изсушихме, направих малка част мариновани.
     Маринованите чери доматчета се приготвят много лесно и бързо.Реших да използвам рецептата за мариноване на краставички чрез самостерилизация за чери доматчета, ще изпробвам същата рецепта и за тиквички.Добавих някои подправки по вкус и според желанието - моркови, чесън.Доматчетата се обработват по - бързо затова ги попарих с гореща вода не 3 , а два пъти.Ето и рецептата :

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

чери доматчета - различни сортове
листа от дюля, вишна и хрян
карамфил / гвоздейчета /
черен пипер
склидки чесън
моркови
винен оцет
кафява захар или мед
сол

   За приготвянето на тези чери доматчета използвах малки бурканчета, за да се консумират по - лесно след отваряне.Всички бурканчета са добре измити и подсушени.Във всяко бурканче на дъното се поставят листа от хрян, дюля и вишна.Подреждат се измити чери доматчета, които трябва да са здрави без никакви наранявания.Чиста вода загряваме до кипване и заливаме чери доматчетата .Затваряме с капачки за 20 минути.След това отливаме водата и наново загряваме  същата вода до кипване.
Добавяме  по 1 гвоздейче карамфил, 2 - 4 зърна черен пипер, 1 равна кафена лъжичка сол, 1 каф. лъжичка с връх мед / кафява захар /, нарязани моркови и склидки чесън,1 с.л. оцет във всяко бурканче и заливаме с кипящата вода.Затваряме с капачки и обръщаме бурканчетата с дъното нагоре.Оставяме така до пълно изстиване.
    Прибираме бурканчетата на студено място.Тези доматчета можем да използваме за гарнитури и салати.
       Приятен  апетит !












10 коментара:

  1. Много интересни подправки, ще ми бъде интересно да опитам тези чери доматчета! Чудесни са! Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси,
      правя ги за първи път, но трябваше да използвам и бял синап.Догодина живот и здраве ще направя и с други подправки - риган, босилек, синап.Тази година пробвах така, надявам се да се получат вкусни чери доматчета.
      Поздрави и лека седмица !

      Изтриване
  2. Много интересни мариновани доматчета, Ели! Ако не бяхме объркали чери доматите на село тази година, щях а си направя, но то само черни черита и 2 корена жълти, които прегоряха вече. За догодина, дано имаме и червени, ще се възползвам от съветите ти за тези мариновани. Пъстри бижута-бурканчета са тези :)
    Поздрави и хубава седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи,
      по подобен начин правя краставички.Но съм решила да пробвам и с други зеленчуци - тиквички, доматчета, пиперки.Ще споделя опит особено когато вече са пробвани.
      Поздрави и лека седмица !

      Изтриване
  3. Много интересни есенни предложения, Елена,
    харесах идеите, подправките и начините ти за консервиране!
    Благодаря ти, ще се възползвам и аз!
    А днес, Кръстовден -
    светъл, благословен и честит празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      имам една рецепта за краставички чрез самостерилизация в този блог.Използвах нея като база и импровизирах.Но мисля да добавя към доматките и други зеленчуци - тиквички, пиперки или зърна грозде и ще видим какво ще се получи.Ще споделя опит.
      Да е честит празника на всички православни българи и нека пазим Православната вяра, която е истинска и предадена още от Апостолско време.
      Поздрави и лека почивка !

      Изтриване
  4. Много интересна рецепта, Ели. Не съм срещала подобна до момента.
    С интерес бих опитала, но нямам черита и аз, като Пепи. Чудя се дали няма да стане с други домати...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Или,
      и аз мисля да пробвам с други домати - по - дребни обикновени домати или чушкови домати.Но този път ще използвам и бял синап.Така правя краставички и рецептата я има в този блог.Стават чудесни и много добре се запазват.Мисля да пробвам да направя и туршия смес по същия начин.Ще споделя опит.Дано се получи.
      Поздрави и лека почивка !

      Изтриване
  5. Интересно, много вкусно ми звучат, няма да имам възможност да направя тази година, догодина дано!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      следващата година живот и здраве ще изпробвам доматчетата с други зеленчуци, дори и плодове като зърна грозде, дюля.Дано тази година когато ги пробваме се харесат тези доматчета.
      Поздрави и лека седмица !

      Изтриване