КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 6 септември 2017 г.

Лесен начин за сушене на плодове и зеленчуци /Eazy way to dry fruits and vegetables /



     Този начин за сушене на плодове и зеленчуци в пластмасови щайги измисли скоро моята майка.Сушенето е лесно и много бързо без използване на електрическа енергия.Пластмасовата щайга, добре измита и подсушена е евтин и бърз вариант за сушене на плодове или зеленчуци.Този вариант на сушене може да се използва и в градски условия - сушене в апартамент - на тераси, които са остъклени и добре огрети от слънцето.Няма никакъв проблем на вилата, на село или на всяко друго подходящо слънчево място да се сушат по този начин плодове и зеленчуци.
    В много магазини за продажба на зеленчуци и плодове се изхвърлят малки, плитки пластмасови щайги.Много пъти в нашия  квартален магазин ми се случва да намирам такива щайги, които ми предлагат да взема вместо да ги изхвърлят.Именно тези щайги послужиха за сушене на домати, пиперки, сини сливи, кайсии, ябълки, круши.Можете да сушите и плодове и зеленчуци , с които разполагате в изобилие през всеки сезон на годината..
      Просто нарязвате на шайби доматите, пиперките - на парченца, сливите и кайсиите - на половинки.Нареждате всичко на 1 ред и сушите няколко дни на слънце.Ако желаете използвайте отгоре мрежа или марля за да покриете зеленчуците / плодовете / и да не се осъществява замърсяване.Когато добре се изсушат от едната страна се обръщат и изсушават и от другата страна.
     След като са добре изсушени тези зеленчуци и плодове могат да се съхранят във фризер или хладилник.Сушените домати могат да се мариноват в  зехтин, риган, мащерка, чесън.
    Винаги когато времето е влажно и хладно щайгите се прибират на сухо място.Обикновено при хубаво и слънчево време сушенето се осъществява за няколко дни без проблем.Септември е все още слънчев и времето е много подходящо за сушене на есенното изобилие от зарзавати.Така ,че използвайте хубавото време евтино и бързо да си изсушите за зимата необходимите зеленчуци или плодове.






10 коментара:

  1. Сушила съм така и наистина стават чудесни, Ели. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче,
      имаме голяма градина с много домати и други зеленчуци.Затова използвахме тези щайги, изхвърлят ги по магазините.А ние така съхранявахме в тях лук, картофи.Решихме да пробваме и за сушене.Бързо и лесно е, за 2 дни са готови плодовете, зеленчуците.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Елена, да сушиш в пластмаса на слънце изобщо не е здравословно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен,
      оценявам загрижеността ти, но това сушене наистина става много бързо.За два дни всичко е хубаво изсушено.А пластмасата не е здравословна, но нали и в кухнята използваме пластмасови съдове.А плодовете и зеленчуците , които продават са именно в такива щайги и то стоят там повече дни.За 2 дни едва ли тази пластмаса ще навреди, та дори и да е на слънце.Но всеки сам може да избира за себе си, да преценя.
      Ако трябва да сме точни нищо не е здравословно, защото всичко е замърсено от всички отпадъци по цялата планета.Но има въпреки това храни скъпи и прескъпи , на които са лепнати етикети " Био".И за да ги купим също преценяме сами.
      Тези щайги ги използваме когато сушим големи количества плодове и зеленчуци.За малки количества проблем няма.Но голямо количество домати трудно се суши, макар че имаме скари и мрежи.
      Поздрави !

      Изтриване
  3. Интересен е този метод, Ели.
    Много полезна публикация.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Или,
      за големи количества плод или зеленчук този метод е бърз и лесен.Макар,че някои хора явно смятат пластмасата за нездравословна.Но тя едва ли за 1 - 3 дни ще навреди.Всеки сам избира.А и зависи каква е тя, има пластмаси с различно качество.
      Поздрави и лека седмица !

      Изтриване
  4. Много полезна информация, за пръв път виждам този вариант. Ели, на силно слънце ли, или някъде, където е шарена сянка? Сочните плодове малко трудно съхнат, пробвала съм все със по-дребнички. Нощем прибираш ли ги? Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      имаме много плодове и домати и решихме да ги сушим по този начин.Щайгите могат да се обърнат и с дъното нагоре и така да се подредят зеленчуците и плодовете.Вечер ги прибираме, защото се навлажняват от росата.Сушим на силно слънце за да се засушат по - бързо.А след това могат да се прехвърлят върху мрежа или друго подходящо за сушене приспособление.Сливите, кайсиите и крушите както и ябълките се сушат много бързо.Най - трудни за сушене са доматите , защото са воднисти.Едрите чери доматчета както и чушковите домати , които са месести и с малко семки най - бързо и лесно се сушат.
      Поздрави и лека седмица !

      Изтриване
  5. Браво на майка ти, чудесно го е измислила!
    Аз пък си купих сушилня, с която нищо не се получава, та само ме подиграват у дома:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      и аз имам сушилня.Според мен тези домашни сушилни никак не са практични.Губи се прекалено много време за сушене на плодовете и зеленчуците, а количеството, което можем да изсушим е малко.Ние имаме голяма градина и толкова много зеленчуци и плодове сушим на слънце.Затова измислихме и този метод.В процес на замисъл сме да си направим практична голяма домашна сушилня, която добре да продухва и изсушава големи количества плодове и зеленчуци на слънце.
      Поздрави и лека седмица !

      Изтриване