КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 21 септември 2017 г.

Лесна туршия - готово ястие без стерилизация / Eazy pickle - ready - made dish without sterilization /





      Тази много лесна туршия - готово ястие правеше навремето моята баба / майката на майка ми /.Тя я приготвяше много бързо без никаква последваща стерилизация.Необходимо е предварително да бъдат подготвени всички необходими продукти и да се затоплят добре бурканите.Правим я винаги в буркани от 800 мл. / тези, които са за приготвяне на компоти /.Така 1 буркан може да послужи за 1 - 2 ястия.От 2 дози се получават 7 буркана от 800 мл.
    Тази консерва се прави сравнително бързо и е подходяща за приготвяне в градски условия.Необходимо е само да се използва голяма тенджера , в която пиперките ще се попарват.А във фурната се затоплят бурканите.
    При подготовка на продуктите могат да се използват камби или пиперки.Няма значение какво, важно е само да бъдат почистени и нарязани.Обикновено използвам пиперки капия или месести камби - червени или смес / червени и зелени /.Червените придават по - сладък и хубав вкус на туршията.Използвайте хубави месести домати, които трябва да обелите предварително / чрез предварително попарване или без /.Доматите се настъргват на едрото ренде.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
1.5 кг. почистени и нарязани червени пиперки или камби
4 големи месести домата, настъргани
магданоз, целина / ситно нарязани /
склидки чесън
Марината :
1/2- 1 ч.ч. олио
1 /2 -1 ч.ч. оцет
1 /2 - 1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. кафява захар или мед
1/2 - 1 с.л. сол
дафинов лист  / 1 - 2 броя / и черен пипер на зърна  / 10 броя / -  по желание 
      Пиперките / камбите / се измиват и почистват от семенната част.Нарязват се на едро, камбите обикновено на 4 части.Водата, олиото, оцета, захарта / меда /  и солта се смесват в голяма тенджера.Във врящата марината се поставят на части пиперките и се попарват до момента, когато си променят цвета.Това става за около 10 минути.Накрая се добавят настърганите домати и туршията - ястие ври с тях още 10 минути на умерен огън.
    В добре затоплени буркани се насипва от пиперките , целина, магданоз и чесън, залива се с маринатата и веднага се запечатват.С тъпата част на ножа се минава ръба на капачките така,че да прилепнат добре.Обръщат се и се завиват с одеало.Работи се много бързо, за да се запечатат добре херметически без варене.Престояват така добре завити докато изстинат напълно.След щателна проверка на следващия ден и добре прилепнали капачки се прибират на хладно.
    Тази туршия е много вкусна и може да послужи дори като готово ястие през зимата.Тя може да се консумира с различни добавки / варен ориз, картофи, месо /.
   Внимание ! При проблеми със стомаха и червата не използвайте в никакъв случай топлинно обработени домати.Те предизвикват силни киселини и болки !
    В случай,че приготвяте за първи път туршията и не работите бързо стерилизирайте задължително / 10 минути от  момента на завирането на водата /.
        Приятен апетит !








  

6 коментара:

  1. Цялата нова серия под наслов "зимнина"
    много ми хареса, Елена!
    Чудесни, витаминозни и апетитни предложения,
    лесни и вкусни за приготвяне - Благодаря ти!
    Поздрави за теб и вдъхновени есенни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      в последните години правим зимнина по лесни и бързи рецепти.Преработих някои рецепти от миналото, а някои са точно по рецептата, която сме използвали.Тази рецепта, която публикувах е много лесна, сравнително бърза и много вкусна.Освен това е много подходяща за приготвяне в малко жилище, в което няма условия за стерилизиране на зимнина.Повечето жилища в големите градове са такива за жалост.
      Поздрави и на теб и лека и спорна седмица !

      Изтриване
  2. Здравейте! Чудесно предложение за приготвяне в апартамент. Бих го опитала, но може ли да ми кажете количеството на доматите горе долу грамаж.Благодаря.
    Ели

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      според мен трябва да намалите количеството на олиото и оцета, а да добавите 4 едри домата / настъргани.Цялото количество марината ако доматите са много едри обикновено е много когато се залеят пиперките в бурканите.Преценете количеството на маринатата според това колко сос и какъв сос / по - рядък или по - гъст / искате да получите.Ако доматите са месести сосът ще е по - гъст и количеството на маринатата ще е достътъчно.Ако доматите са по - водни количеството на маринатата ще се увеличи.Обикновено тази доза я правим със селски едри домати /до 1 кг., но може и повече /.Ако ви остане марината можете да увеличите и количеството на камбите / пиперките /.
      Поздрави !

      Изтриване
  3. Здраво си се заела, като работна мравчица с приготвянето на зимнина. Аз все в последните години се оказвам с хиляди други ангажименти и едва успявам нещичко да направя.
    А така обичам да се занимавам...
    Много ми хареса предложението ти и ще си го копирам, ако не тази година, за догодина поне.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      тази туршия - готово ястие се приготвя лесно, но обикновено маринатата е в повече.Затова трябва да се внимава.Да се увеличи количеството пиперки капия или камби или да се намалят продуктите за маринатата.Всичко зависи от това какви продукти се използват и колко сок ще пуснат при приготовлението.
      Поздрави и лека и спорна седмица !

      Изтриване