КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 14 декември 2018 г.

Постна капама за Бъдни вечер / Late Chapel for Christmas Eve /




    Тази постна капама приготвям винаги за Бъдни вечер когато на трапезата се събираме цялото семейство.Ястието е чудесно на вкус и има хубав външен вид.Освен това се приготвя сравнително лесно.Не е за подценяване и факта,че с едно готвене в един съд се събират практически и сармичките, и постните пълнени пиперки.Разнообразието от плънки е голямо. Всеки по свой вкус може да подбере различна по вид плънка.Използвайте ако желаете различни варива за плънка - просо, булгур, ориз, перлен ечемик, леща, царевица, елда, нахут, зрял фасул, арпа фиде, картофи и кореноплодни зеленчуци.Днес за улеснение на домакинята в търговската мрежа можете да закупите готови консервирани варива - в консерва или стъклен буркан.Така,че възползвайте се и от този вариант ако нямате достатъчно време.Преди големи празници обикновено сме повече ангажирани.
Постните пиперки могат да се приготвят като се използват замразени червени пиперки за пълнене.Всяка година ако имам място във фризера си приготвям такива пиперки.Измивам едри пиперки за пълнене, червени или зелени.Почиствам ги от дръжките и семето и поставям 1 в друга.Така ги замразявам в торбички във фризера.Могат също така предварително леко да се бланшират във вряща вода за 5 минути.Тези пиперки са чудесни когато се запичат във фурната с различни пълнежи.Такива пиперки можете да намерите и в търговската мрежа на щандовете за замразени храни.
    Сармичките задължително също са постни.Могат да се приготвят само с листа от кисело зеле като плънката се разнообрази.Тези сармички са по - големи.Понякога правя и лозови сармички с различна плънка, с големина на хапки.В един съд в зависимост от броя на хората могат да се съчетаят различни по вид сармички и пиперки.
     Ястието за Бъдни вечер е хубаво да се приготви в глинен съд и да се сервира на масата заедно със съда, в който е приготвено.Така всеки може да си вземе каквото пожелае.
    Капамата се приготвя на бавен огън за да стане вкусна и красива.Най - вкусна става на печка с дърва.Но глиненият съд може да се постави и в студена фурна или на котлон, който не е включен.Постепенно температурата се увеличава до максимум.Когато ястието заври се намалява огънят - ястието леко да къкри.Ако живеете в голям град използвайте нощната енергия и пригответе капамата във фурната на слаб огън.Така целият глинен съд се загрява равномерно.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

кисела зелка
пиперки за пълнене / от фризер или сушени /
лозови или липови листа
маслини

ЗА  ПЛЪНКАТА :
За  сармичките :

1 ч.ч. ориз
2 с.л. с връх булгур
2 с.л. с връх елда / просо, киноа, перлен ечемик /
1 праз лук
1/2 ч.ч. орехи
2 големи глави кромид лук
1 - 2 лимона
1 с.л. с връх  джоджен / сух /
1 с.л. с връх  копър / сух /
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
канела на върха на ножа
шепа стафиди
олио


    В две купички се разпределя ориза по равно.В едната купичка се добавя булгурът, а в другата елдата.Разпределят се също наполовина джодженът, копърът, черния и червения пипер.Ситно се нарязват праза и кромида и се разпределят също в две купички.Стафидите се заливат с вода за да омекнат.
    В подходящ съд с дебело дъно задушаваме праза с мазнина и малко вода.Добавяме ориза, булгура и подправките и разбъркваме няколко минути.Добавяме 1 ч.ч. топла вода и оставяме на умерен огън да поеме водата.Накрая добавяме едро нарязаните орехи и разбъркваме.Отстраняваме от огъня и в предварително подготвени зелеви листа свиваме сармички.Аз отстранявам средната твърда жилка на всяко зелево листо, а когато листата от зеле са много големи ги срязвам по дължина наполовина.
  Сармичките се завиват по следния начин :
В широката част на листото / посока към нас / се поставя плънката , завива се от двете страни / ляво и дясно / с листото от кисело зеле и след това се навива всяка сармичка като пуричка.Обикновено тези сарми ги правя по - големи.
    Ситно нарязания кромид лук се задушава в мазнина и малко вода до омекване.Добавя се оризът и елдата и се разбърква.Към подправките се добавя канелата.Когато ориза леко промени цвета си го заливаме с 1 ч.ч. вода и добавяме стафидите и подправките.Така на умерен огън варим до поемане на водата.
    Тази плънка с канела използваме за свиване на сармички в лозови листа.Тези сармички ги правя по - малки като хапки.
   Внимавайте със солта.Киселото зеле е солено, лозовите листа също могат да са солени.Ако ползвате лизов лист от фризер предварително го попарете за 1 - 2 минути в кипяща вода.Заливам винаги сармичките с равни части вода и сок от кисело зеле / зелева чорба / и в плънката не добавям никаква сол.
    Когато сармичките са готови ги подреждам в съда, в който ще ги пека като редувам всеки ред с пиперки.Сармичките наръсвам тук - там с маслини.
    Преди сервиране залейте сармичките със сок от 1 лимон, а 1 лимон оставете за украса, нарязан на шайби..
     

За  пиперките :

10 - 12 червени пиперки / сушени, от фризер, от туршия /
400 гр. сварен нахут / от консерва или буркан /
400 гр. сварен бял боб / от консерва или буркан /
6 - 7 сушени домата
2 глави кромид лук
1 голям морков
1 ч.л. сух босилек
1 ч.л. сух риган
1 ч.л. майорана
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. сух джоджен
1 ч.л. червен пипер
олио

          Задушете в мазнина и малко вода ситно нарязания кромид лук и настърган на ситно ренде морков.Зеленчуците трябва да омекнат и да променят цвета си.Разпределете в две купи по равно.Към едната част добавете отцедения нахут, нарязаните на ивички сушени домати, ригана и майораната.А към другата част добавете сварения и отцеден  бял боб  и останалите подправки .
     Ако използвате сушени пиперки преди пълнене ги накиснете в топла вода за да омекнат.Пирерките от фризер се изваждат и леко трябва да се отпуснат на стайна температура преди пълнене.Ако ползвате пиперки от туршия не добавяйте никаква сол.
  С двете части от плънката напълнете пиперките.
   В съда, в който ще приготвяте капамата редувайте сармички и пиперки.На дъното  на съда и най - отгоре винаги поставям по няколко едри зелеви листа.След като капамата е готова притиснете с чиния, залейте с равни части вода и зелев сок и поставете в студена фурна.Включете на силен огън докато заври и след това намалете огъня до минимум.За 45  минути до час  ястието е готово.
   Количеството на водата и зелевия сок зависи от времето за термична обработка и температурата .Аз поставям в началото по - малко течност, а след това ако е необходимо доливам, но винаги трябва да се долива топла вода на части.В началото увеличавам температурата до 250 градуса, а след като ястието заври намалям до минимум - леко да къкри.
        Светла и благословена, мирна и честита Бъдни вечер !







4 коментара:

  1. Много хубаво предложение, Елена,
    благодаря за чудесната идея и рецепта.
    Сърдечни поздрави,
    светли и благословени празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      дадох рецептата малко по - рано.Който желае може да направи капамата за Бъдни вечер като си набави необходимите продукти.
      Светли и благословени празници и на теб и твоето семейство !

      Изтриване
  2. Ще открадна малко идеи ,за да експериментирам !Много интересни предложения ,Елена ! :) Благодаря и весели празници на теб и цялото ти семейство !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ана Мария,
      и аз винаги експериментирам с тази капама, плънките всяка година за сармичките и постните пиперки са различни.Но ястието цялостно го правя в един съд.Понякога като пълнеж използвам орехи и задушен лук, дори картофи и кореноплодни зеленчуци.
      Весели и благословени празници и на теб и твоето семейство !

      Изтриване