Тези постни сармички направих за Новогодишната трапеза.Могат да се сервират като добавка към менюто на всеки празник.Правя ги обикновено винаги постни, но по различни рецепти.Обикновено съчетавам различни зърна, а когато са само с ориз ги приготвям с различни подправки.
Сармичките можете да приготвите още от предния ден и да ги сервирате на следващия студени или ако желаете да ги приготвите предния ден, а на следващия само да ги сварите.Във всички случаи ще си спестите време когато трябва да приготвяте и други ястия за празници.
Сармичките можете да приготвите още от предния ден и да ги сервирате на следващия студени или ако желаете да ги приготвите предния ден, а на следващия само да ги сварите.Във всички случаи ще си спестите време когато трябва да приготвяте и други ястия за празници.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
8 - 10 средно големи глави кромид лук
2 ч.ч. ориз / използвах Ризон /
1 кафена чашка растителна мазнина по избор / олио, зехтин /
1 малка връзка пресен магданоз
1 малка връзка пресен копър
1/2 връзка пресен джоджен / гюзум /
1 ч.л. с връх сушен джоджен
1 ч.л. с връх сушен магданоз
1 ч.л. с връх сушен копър
1 с.л. с връх хималайска сол
сок от 2 малки лимона
1 буркан консервирани лозови листа
За приготвяне на постни сармички винаги използвам ориз, който не е дългозърнест.Ризон и Болдо са много подходящи в случая.Измийте хубаво ориза в няколко води и го оставете в цедка да се отцеди.Нарежете на ситно лука, магданоза, копъра и джоджена.
В мазнина и малко вода задушете кромид лука на умерен огън.Лукът трябва да промени цвета си.След това добавете ориза и бъркайте така 5 - 6 минути.Добавете 3 кафени чашки гореща вода и оставете така на тих огън под капак.Малко преди оризът да е поел всичката вода добавете солта, сухите и пресни подправки.Разбъркайте хубаво и ако оризът е поел вече водата снемете от огъня.
Оставете плънката леко да изстине и започнете свиването на сармите.Поставете лозовия лист с широката страна към вас, поставете 1 с.л. плънка и завийте сармичка подобна на тънка пуричка.На дъното на плитка широка тенджера с дебело дъно поставете накъсани лозови листа и отгоре плътно подредете сармичките на 2 реда.Притиснете всички сармички когато са готови и залейте със сок от лимоните и гореща вода докато ги покрие.Варете след завирането на тих огън до готовност.Обикновено за 2 часа са готови.Сармичките трябва да останат само на мазнина. Могат да се подредят в тава и да се запекат във фурната.В този случай се подреждат в по - дълбока тава за да се залеят с горещата вода и да се изпекат до готовност.
Сервират се в плато като се обръщат направо с тенджерата когато изстинат , внимавайте да не се разместят.Могат да се поднесат и в индивидуални чинии с парче лимон, репички, кисели краставички.
Вкусни са както топли, така и студени.
Вкусни са както топли, така и студени.
Приятен апетит !
Обожавам такива сармички,Ели! Весели празници!
ОтговорИзтриванеТраянче,
Изтриванес лимонов сок сармичките стават много вкусни.А аз правя различни лозови сармички през зимата.
Поздрави и Весели празници и на теб !
Чудесни са, Ели, представям си и колко са ароматни! Никога не съм правила с толкова подправки, а при теб има и сухи, и пресни :) Непременно ще опитам. И на мен ми харесва аромата на лимона при сармичките.
ОтговорИзтриванеЧестита, здрава и добра да е новата година за теб!
Късмет, сполука и много прекрасни моменти с любимите хора ти пожелавам!
Поздрави!
Пепи,
Изтриванеправих тези сармички за едно събиране по Нова година.Харесаха се много, станаха ароматни и леко кисели от лимона и лозовите листа.А сухите подправки ги добавям , защото обикновено те имат специфичен аромат.
Честита мирна, здрава и благодатна 2019 година и на теб и твоето семейство !
Поздрави и Весели предстоящи празници !
Чудесни са сармичките ти!
ОтговорИзтриванеДа,
Изтриванемного ароматни сармички се получиха.Чудесни и на вкус.
Поздрави !