КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 12 януари 2020 г.

Фава от зелен грах по рецепта от остров Крит / Green pea recipe by recipe from Crete /





   Тази рецепта е публикувана в книгата " Диетата на остров Крит " с автор Вивиан Бъртън, издадена 2010 година.Думата Фава е преведена като пюре, не като хумос или паста.Има малка разлика в приготовлението, но общите правила са същите.Гарнира се с каперси , маслини, лук и магданоз.Рецептата е изпълнена с жълт грах, но аз направих моята фава със зърна от зелен грах, които закупих от о.Лесбос.Зеленият грах се вари малко по - дълго време от жълтия.Добавих още 1/2 ч.ч. вода за сваряването.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

2 ч.ч. зърна за фава / зелен грах, жълт грах, фасул, нахут, леща /
5 ч.ч. вода
1 глава лук
1 кафена чаша зехтин
сол на вкус

За  гарниране :
магданоз
каперси
кромид лук 
маслини

   Почистете граха и сложете да се вари в студена вода.След като заври оставете за още 10 минути на котлона.Дръпнете от огъня и оставете граха за  1 час в съда, след което прецедете и изплакнете.Сложете отново в чиста вода , добавете сол и разбъркайте.След като заври оставете на умерен огън за около 1 час, като разбърквате от време на време.Когато граха е готов - омекнал е и водата е почти извряла , - дръпнете от печката и оставете да се охлади.Пасирайте, след което добавете нарязания на ситно лук и зехтин.За украса можете да използвате магданоз, каперси, маслини.
    Приятен апетит !








5 коментара:

  1. Чудесно изглежда този дип. Знаеш ли, че на италиански фава е думата за бакла? Интересно как думите сменят значението си прелитайки от един език в друг :-) Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени,
      знам,че на италиански фава означава бакла, но на гръцки фава означава хумос или белени и начупени зърна за пюре.Фава е самото ястие, а зърната са различни - жълта или червена леща,зелен грах, нахут, боб.Но явно в Гърция за хумос се ползва специален сорт жълта леща и зелен грах.Това продават по пазарите и търговските вериги за приготвяне на хумос.Да, думите наистина са сходни в различните езици и сменят значението си.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Интересно пюре от грах, не ми бе хрумвало.

    ОтговорИзтриване
  3. Веси,
    този вид грах в Гърция го продават за фава / пюре, хумос /.Малко по - различен е вкуса от българския грах, някакъв друг сорт е явно.А тази рецепта е от остров Крит.Прочетох за приготвяне на фава различни рецепти - някои със суров, други с варен, трети - с печен лук.А също така някъде при варене на зърното водата се сменя, някъде - не.Тази рецепта е чудесна както за грах, така и за жълта, а защо не и за червена леща.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване