КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 6 юли 2022 г.

Тиквички със зехтин а ла Шерифе / Zucchini with olive oil à la Sherriff /

 


  Тази рецепта за приготвяне на тиквички е на известната Шерифе Аксой.Тя е завършила кулинарната академия  " Le Cordon Bleu " в Истанбул.Известна градинарка и пчеларка.

Шерифе има собствена градина , създадена по дизайн на пермакултурата.В градината си е успяла да създаде самодостатъчен цикъл на производство на зеленчуци, плодове, хляб и източници на протеини, като целта е в близко бъдеще съществуващата екосистема да не изисква ползването на външни ресурси или материали.

Шерифе е застъпник на сезонното хранене и поддържането на местното производство.

Тиквичките за това ястие трябва да са малки - от 5 -10 см. дължина и около 2 см. ширина.

Някои  тиквички с големина над 10 см. трябва да се режат по дължина на 4 части.Малките тиквички се оставят цели, а по - големите се режат на 2 по дължина. Хубаво е всички тиквички за това ястие да са приблизително еднакви по размер, със запазени дръжки.Морковчетата също да са малки, с част от дръжката, а от зеления лук се използва само бялата част с мустачките.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

малки зелени, жълти и тъмно - зелени тиквички

малки морковчета с част от дръжката / зелената част /

2 връзки зелен лук / само бялата част /

лук шалот. срязан на 2 по дължина . 5 . 6 броя / не използвах /

сол

зехтин - 1 кафена чашка

резене / копър / - стръкове и съцветия

кора от 2 лимона

       В тенджера с дебело дъно или тиган поставяме зехтина.Като загреем мазнината изсипваме лука и морковите.Разбъркваме няколко пъти и добавяме тиквичките.Посоляваме, намаляме огъня и разбъркваме.Върху тенджерата поставяме хартия за печене с дупка в средата и капак.Варим 10 минути.Добавяме лимонова кора и копър.Разбъркваме отново и сваляме от огъня.Не се налива вода.Тиквичките пускат достатъчно и се задушават в собствен сок.

Сервираме наръсени с копър или резене.

Приятен апетит !












  

2 коментара:

  1. Чудесно изглеждат, Ели! Хареса ми тази идея. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Или,
      и на мен много ми допадна идеята.Само тиквичките трябва да са специално подбрани - малки, с приблизително еднакви размери.Прекрасна е рецептата.
      Поздрави, весело лято !

      Изтриване