Вече няколко пъти правя фануропита и реших да Ви покажа и тази интересна рецепта.Но преди това трябва да споделя, че този светец Свети Фанурий, който е грък по произход много ми помогна.Благодарение на молитвите към него се лекувах в Гърция от много тежка невралгия и дискова херния.Слава на Бога за това.Празникът на Св. Фанурий по нов стил е на 27 август.Но фануропитата се носи на вечернята в предния ден - 26 август.По стар стил празникът се празнува на 8 септември, а питата се носи на 7 - ми вечерта.
Фануропитата е постен кекс с елей и захар, който се раздава като просба или благодарност към Свети Фанурий. Тя е традиционна за всички гръцки семейства и се раздава дори за благотворителност. Моя приятелка прави фануропитата с желание дъщеря и да се омъжи и тя наистина се омъжи по молитвите на Св.Фанурий. Можем само да благодарим на светците - тези помощници Божии , проляли кръвта си за Христос. Този сладък кекс може да се прави и раздава през цялата година. Не се прави в неделя и на Голям Господски празник. Разрязва се като торта на 9 парчета.
Ето тук можете да видите питата, която направих : https://www.youtube.com/watch?v=cdVdGbZPmkg&t=17s
А тази пита я правих 2 пъти и стана разкошна : https://ve-gea.blogspot.com/2011/09/blog-post.htm
Благодаря ти Жани за прекрасната рецепта и за изключително подробната информация за този светец.
Питата се прави лесно, без миксер, но предварително трябва да се замерят съставките. Могат да се включат други сушени плодове и ядки. Има рецепти със сушени смокини и сушени червени боровинки, с бадеми и шам - фъстък. Може да се добавят и допълнителни аромати - ванилия и индийско орехче. Важно е съставките да са 7 или 9. Ако нямате пресен сок от портокали можете да използвате лимонов сок и лимонова кора или фанта портокал / КЕН 330 мл. /. Брашното е задължително с набухвател , но се добавя и сода в пресния портокалов сок.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
390 грама / 3 ч.ч. / самонабухващо брашно
250 мл. / 1 ч.ч. / портокалов сок + кора от 2 портокала
160 мл. / 3/4 ч.ч. / олио или зехтин
200 грама кафява захар
1 ч.л. сода бикарбонат
11/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. счукан карамфил
80 грама орехи / 1/2 ч.ч./
80 - 100 грама стафиди / 1/2 ч.ч./
хартия за печене
диаметър на формата или тавата за печене : 24 см.
Самонабухващо брашно може всеки да си направи сам.Аз избягвам да правя, защото не знам дали бакпулвера, който ще добавя в универсалното брашно ще е точното количество като грамаж. Има различни видове бакпулвер, които набухват кексовата смес по различен начин. Вече 2 пъти правих фануропитата с немско брашно / самонабухващо или брашно с набухвател, брашно за кекс / и съм много доволна от него. Скоро използвах брашното за кекс на СОФИЯ МЕЛ , но не съм доволна. Питата стана хубава, но се ронеше при рязане и не се оформиха парчета. А днес използвам гръцко брашно за кекс.
В кръгла купа се разбиват с тел олиото / зехтина / и захарта докато захарта се стопи.Добавят се подправките - канела, карамфил, лимонова кора и отново се разбърква. В портокаловия сок се поставя содата и веднага се разбърква да кипне. Много бързо кипящата смес се добавя към захарта и мазнината.Отново сместа се разбива хубаво и на части се добавя брашното. Трябва да получите гладка смес при разбиването без бучици.Накрая в сместа се добавят оваляните в брашно стафиди и нарязаните на едро орехи.Отново се разбърква и изсипва в тава или кексова форма с хартия за печене, намазана с мазнина.
Пече се на 180 градуса 40 - 45 минути и се проверява с дървена клечка.Ако е суха значи кекса е готов.Не отваряйте фурната преди да изтекат 35 - 40 минути за да не спадне печивото.
Фануропитата се изважда гореща от фурната, оставя се 5 минути в съда, в който е изпечена и се прехвърля след това на решетка. Декорира се след като е изстинала.
Не забравяйте да нарежете питата на 9 парчета и хората, на които ще я дадете да кажат : " Бог да прости греховете на майката на Св.Фанурий ".
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар