КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 25 ноември 2025 г.

Нахут яхния със застройка от тахан / Chickpea stew with tahini sauce /

 




               Във времето на Рождественския пост реших да направя ястие от нахут със застройка от тахан, защото именно тахана е основа на застройките в гръцката кухня. Рецептата е по идея от гръцки сайтове, а застройката е добавка от мен.Но тя е почти задължителна в постните ястия в Гърция. Нахутът го варя в тенджера под налягане, става бързо и лесно.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

600 грама сух едър нахут

2 литра вода

1 - 2 едри глави червен лук

1 голям морков

1 ч.л. сол

сок от 11/2 лимона

2 щипки сушен риган

Застройка :

3 - 4 с.л. с връх гъст сусамов тахан

     Измийте нахута и го поставете в съд с вода за да увеличи обема си. Така престоява 1 нощ.На следващия ден отново измийте нахута и заедно с нарязания на ситно червен лук и моркова на кръгчета поставете в тенджера под налягане.Кипнете ястието без да поставяте капака, оберете пяната при нужда и затворете капака.След като вентила започне да изпуска пара варете на умерен огън 40 минути. 

      Изключете огъня и охладете леко за да изпусне вентила парата.След отваряне на капака добавете сока от лимона, солта и ригана.Варете 5 минути.С разбития тахан добавен към част от бульона застройте ястието и да Ви е сладко !






Няма коментари:

Публикуване на коментар