Във времето на Рождественския пост реших да направя ястие от нахут със застройка от тахан, защото именно тахана е основа на застройките в гръцката кухня. Рецептата е по идея от гръцки сайтове, а застройката е добавка от мен.Но тя е почти задължителна в постните ястия в Гърция. Нахутът го варя в тенджера под налягане, става бързо и лесно.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
600 грама сух едър нахут
2 литра вода
1 - 2 едри глави червен лук
1 голям морков
1 ч.л. сол
сок от 11/2 лимона
2 щипки сушен риган
Застройка :
3 - 4 с.л. с връх гъст сусамов тахан
Измийте нахута и го поставете в съд с вода за да увеличи обема си. Така престоява 1 нощ.На следващия ден отново измийте нахута и заедно с нарязания на ситно червен лук и моркова на кръгчета поставете в тенджера под налягане.Кипнете ястието без да поставяте капака, оберете пяната при нужда и затворете капака.След като вентила започне да изпуска пара варете на умерен огън 40 минути.
Изключете огъня и охладете леко за да изпусне вентила парата.След отваряне на капака добавете сока от лимона, солта и ригана.Варете 5 минути.С разбития тахан добавен към част от бульона застройте ястието и да Ви е сладко !



Няма коментари:
Публикуване на коментар