КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 12 ноември 2025 г.

Нахут запечен на фурна / Oven-roasted chickpeas /

 


НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

500 грама нахут

1 голям морков

4 - 5 дръжки от българска целина

2 с.л. с връх паста от червени пиперки

струйка зехтин

2 литра вода

вода за накисване на нахута

1 ч.л. келтска  сол


     Измийте нахута и го залейте с вода в купа.Водата трябва да е над нивото на нахута 2 - 2.5 см. Оставете така за 12 часа.На следващия ден измийте отново вахута и го сложете в тенджера под налягане заедно с 2 литра вода.Кипнете и периодично обирайте пяната.След това сложете нарязаните зеленчуци - морков нарязан на полумесеци и целина нарязана на ситно.Варете под налягане  и засечете времето от момента на завиране.Обикновено 40 - 45 минути са  достатъчни.Охладете и прехвърлете в тава.Добавете пастата от червени пиперки, зехтина и солта и запечете във фурната на 180 градуса докато ястието остане почти на мазнина.

        Може да се сервира топло или студено с добавки по желание.

                Приятен апетит !







Няма коментари:

Публикуване на коментар