КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 14 март 2016 г.

Сурова кокосова торта / Raw coconut cake /



   От днес 14.03. започват Велики пости и затова съм подготвила много интересни и вкусни, напълно постни рецепти.Който желае може да спази постите точно - първата и последната седмица се пости строго т.е. без никаква мазнина.
Ето и една много вкусна постна, кокосово - орехова торта.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ ЗА  ТОРТАТА :
500 гр. натурални фурми с костилка
1 манго
250 гр. сурово кашу
200 гр. сушени смокини
сок от 1 лимон
настъргана кора от 4 лимона
около 200 гр. кокосови стърготини
1 кокосов орех
2 банана
ЗА  УКРАСА  : смлени орехи и цели орехови ядки
Накиснете кашуто за 4 часа във вода и след това го смелете с водата.Трябва да получите хубаво гъсто пюре.Оставете на стайна температура 24 часа, след това добавете лимоновия сок и пак оставете на стайна температура - 24 - 36 часа.Отцедете през тензух, докато получите вкусно сирене от кашу.Обезкостете фурмите и ги смелете в електрическа машинка за мелене на месо.Добавете почистеното манго, кокосовият орех / почистен и нарязан /, бананите и смокините.Смелете всичко с машинката за месо или в пасатор.Разбъркайте всички продукти за тортата като постепенно добавяте кашуто, лимоновата кора и кокосовите стърготини.
   Насипете сместа във форма за торта и я оставете така да се охлади за няколко часа.Махнете ринга и украсете тортата със смлени орехи и цели орехови ядки.
             Тортата става много вкусна, с разкошна креместа консистенция.За да се реже по - лесно трябва да е добре охладена и да е с повечко кокосови стърготини, които да уплътнят кремообразната структура.
          Да ви е сладко !














11 коментара:

  1. Много енергийна и вкусна тортичка,Ели!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна идейка и тортичка! със сигурност ще я опитам! Благодаря за споделената рецепта, Лени!

    ОтговорИзтриване
  3. Ели, прекрасна е тортата! С любими ядки и плодове. Спокойни и спасителни пости!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, благодаря за рецептата, ще се опитам да я направя, искам да попитам какъв е размерът на тортата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Формата за торта ми е подарък и честно казано не съм измерила диаметъра и.Но е около 24 - 26 см.Цялата торта не е много голяма и ако диаметърът на формата е по - голям ще се получи по - тънък блат.Но трябва да се сложат повечко кокосови стърготини, които да уплътнят достатъчно добре сместа и да се получи торта, която лесно се сервира и реже.Доста е кремообразна сместа и количеството на бананите може да се намали.
      Поздрави !

      Изтриване
    2. Момичета,
      тортата е страшно вкусна, с много добра консистенция.Може да се направи и с други плодове по избор , в зависимост от предпочитанията.А също и с различни сушени плодове.Просто аз имах фурми и смокини.А ядките и придават много хубав вкус.
      Поздрави !

      Изтриване
  5. Страхотна торта Елена,
    чудесна идея - полезна, енергийна и вкусна...
    Прекрасни са новите ти идеи, с удоволствие бих опитала всички. Благодаря, поздрави и усмихната пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      тортата е наистина много засищаща и много вкусна.Но същевременно и лека, защото е като крем структурата и.
      Поздрави !

      Изтриване
  6. Здравейте! Направих тортата, възхитена съм, приятна на вкус, лека и наистина засищаща. Благодаря ви много за вкусните рецепти които споделяте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен,
      и аз много се радвам, че сте останали доволна от тази рецепта.Когато човек се научи да използва повече сурова храна вкусът се променя.И организмът постепенно се нагажда към натуралната храна.Аз лично вече правя почти само сурови рецепти - за торти и сладки.Не се харесват вече у дома класическите рецепти от преди години.Просто сме си променили вкуса и възприемаме натуралната захар от плодовете по - добре.От години не използвам никаква захар.Тази торта стана много вкусна.Хареса ми и на мен , на всички у дома.
      Поздрави !

      Изтриване