КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 14 септември 2014 г.

Лечебно глухарче / радика / / Healing dandelion / Radicals /

 

  Лечебно глухарче / Taraxacum officinale / - народът го нарича още радика, жълтурче, попадийка, фенерено цвете,млечна пръчка, масно цвете и полска салата.То цъфти през ранна пролет по всички синори, поляни и тревни площи - един килим от жълти цветове, който всяка година ни радва.Две негови качества изпъкват : помага при болести на костите, болести на жлъчката и черния дроб.
     Листата се събират преди цъфтежа, корените - през пролетта или есента, стъблата - по време на цъфтежа.Щом дойде пролетта за мен стана традиция да приготвям салата от цялото растение.Глухарчето избягва много влажните места, расте на припек и листата имат горчив вкус, когато се берат от много сухи места.За салата подберете крехките, млади листа от сравнително влажни места.Ако листата имат много горчив вкус ги поставете в солена вода.Аз лично не ги поставям, избирам крехки , млади растения.Диабетиците трябва да изяждат всеки ден по десетина дръжки, докато радиката цъфти.Дръжката е малко горчива, сочна и с вкус на маруля.Тя трябва бавно да се сдъвква.
    Корените, консумирани сурови или пък взети изсушени като запарка за чай имат кръвопречистващо, потоотделящо, храносмилащо, пикочогонно и освежаващо действие.
   Всяка есен си изравям и засявам корени от глухарче в саксия.Така през цялата зима мога да използвам пресни листа за салати.
   Всяка пролет си приготвям  " мед"от глухарче - 4 препълнени шепи цветове от глухарче се поставят в 1 литър студена вода и бавно се загряват до кипване.Оставят се да поврат около 10 минути и тенджерата се сваля от огъня.На следващия ден се отцежда водата като цветовете хубаво се изтискват с двете ръце.Към прецедената течност се добавя 1 кг. нерафинирана захар и  нарязан на филийки 1/2 лимон / без кората/.На слаб огън варим гъст сироп, без капак.Сиропът не трябва да е нито много гъст, нито много рядък.Имайте в предвид,че след като изстине той се сгъстява допълнително.Трябва да получим умерено - гъст сироп, който може да се маже върху филия.
   Стари билкарски книги разказват, че жените използвали запарката от растението и корените като разкрасяващо средство.Те редовно миели с нея лицето си и се надявали така да добият " чисто лице ".
    Листата на глухарчето могат успешно да се използват за приготвяне на зелени пюрета. За целта те се измиват и смилат, добавя се сол на вкус, копър, зехтин, лимонов сок.Пюрето се използва самостоятелно или като добавка към други ястия.
   Мариновани  цветни  пъпки  от  лечебно  глухарче - цветните кошнички се поставят в натурален ябълков оцет и се добавят към салати и кълнове.Оцетът може да се подслади с мед на вкус.
    Цветните кошнички на глухарчето в пресния си вид служат за декорация на салати.




   Есен е и все още по поляните могат да се видят златисто - жълтите главички на глухарчето, които се подават от листната розетка.От младите листа приготвих пюре,смлях 2 шепи листа заедно с връзка копър в блендера.Добавих сок от 1 лимон, щипка хималайска сол, 2 с.л.зехтин и отново пасирах.Получи се зелено, за мен приятно горчиво пюре.
   То може да се използва за гарниране на ястия, салати .
За някои хора този горчив вкус никак не е приятен, затова накиснете листата преди да ги смелите в подсолена вода или използвайте смес от коприва, киселец, тученица, глухарче.Могат също да се добавят за по - добър вкус маслини или ядки,а също чесън или домати.В тази посока експериментирайте.
    Да ви е сладко !

Набрани, измити и подготвени за смилане млади листа на глухарче

Готовото за сервиране зелено пюре



Няма коментари:

Публикуване на коментар