КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 24 септември 2014 г.

Съхранение на кореноплодните зеленчуци / Storage of root vegetables /

Засято червено цвекло от моята градина

Глава целина с част от дръжките / български сорт /

    Наближава зимният сезон и е време да подготвим за съхранение кореноплоди, които ще ни служат като свежа и прясна храна през дългите и студени зимни нощи.
   Кореноплоди могат да се съхранят по различни, най - разнообразни начини, в зависимост от условията, с които разполагаме.
  Можем да подготвим и съхраним за зимата праз, червено цвекло, корени от целина и магданоз, пащърнак, алабаш, сладки и обикновени картофи, гулия, червена и черна ряпа, моркови и други каквито намерим на пазара.
   При градски условия корените най - лесно се съхраняват в хладни / не студени / помещения, като се поставят в черни найлонови торби за смет и се завързват.Корените трябва да са чисти и сухи, без листа или стъблена част.Стъблото и листата се отрязват на 3 - 4 см. от корена.Корените трябва да са здрави, без наранени или загнили места по тях. Обикновените и сладките картофи се съхраняват също и в щайги, покрити с черна хартия.
   Друг начин да запазим кореноплодите е в сандъчета със суха пръст.Те се заравят, но не трябва да се допират един до друт.Съхраняват се на хладно.
   Ако живеете в къща с двор можете да съхраните кореноплодите в ровници.Издълбава се трапче и в него без да се допират се подреждат корените върху дървен талаж.Отгоре пак се покриват с талаж, пак се редят корени, пак талаж.Талажът е желателно да е по - ситно смлян.Корените трябва да са почистени и сухи.
  В трапче с леко влажен пясък може да се съхрани праз, ряпа, цвекло, алабаш.
  Трябва да се внимава кореноплодите да се съхранят на място в близост до кухнята, на завет.
При много студени зими е възможно и измръзване на част от корените, затова те трябва да се покрият хубаво отгоре с пясък, талаш, сухи листа.
  Ровник може да се направи и като се издълбае трап с дълбочина един метър.Насипва се леко влажен пясък и се подреждат кореноплодите без да се допират един до друг.Реди се пак пясък, кореноплоди, пясък.Най - отгоре се покрива със слама и суха пръст.От двете страни по дължината на ровника се издълбава улей за по - добро оттичане на водата.
   Аз съм използвала всички изброени начини, но най - удачно и бързо е съхранението в черни найлонови торби.Те запазват добре зеленчуците и при много студена зима могат да се преместят в друго помещение.

Засята черна ряпа от моята градина

Няма коментари:

Публикуване на коментар