КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 19 септември 2014 г.

За ползата и вредата от лютите чушки и как да ги употребяваме ? / The benefits and harms of hot peppers and how to use them ? /



    Получих доста запитвания, относно ползата и вредата на лютите чушки.Поради тази причина пиша тази публикация.
  Есента е подходящ сезон за сушене на лютите чушлета.Не пропускайте този момент! Аз избирам за сушене червени , тънки чушлета, които всяка година засявам в градината си.Измивам добре чушлетата, оставям ги върху кухненска кърпа, докато изсъхнат добре.Нанизвам всяко чушле на дебел конец, едно до друго, окачам получената връв на шарена сянка, обикновено под навес и оставям на проветриво място добре да се изсушат.
  Лютите чушлета, добре познати в Индия и Мексико се употребяват от векове от тези народи.В древен Китай те били използвани като отлично средство за подобряване функциите на белите дробове и против простудни заболявания.Те имат свойството да убиват болестотворните бактерии, затова са широко употребявани в местата с горещ климат.В Турция приготвят дори сладолед с люти чушлета и сервират картофената салата с леко лютиви червени сушени чушлета.Лютите чушлета освен това са много богати на витамини, най - вече вит. С, вит. А, калций, фосфор, желязо, калий, тиамин / Вит.В1/, рибофлавин / В2 / и ниацин / В3 /.
  При заболявания като хемороиди, язви, колити, лютите чушки трябва за определен период да се изключат от менюто.Те допълнително дразнят силно възпаления орган.Въпреки че, познавам над 10 случая за лечение на язва с люти чушки, аз употребявам само сушени, задължително червени люти чушлета, по едно малко, добре сдъвкано парченце.Така нямам никакви проблеми при тяхната консумация.При възпаление и всякакви заболявания на бъбреците лютото също трябва да се изключи за определен период до подобряване на състоянието.
   При всякакви нагноявания лютите чушки изтеглят гнойта, но процесът е много болезнен.По безболезнено е изтеглянето на гнойта със смляно ленено семе./ запарено до гъста каша в гореща вода. /
   Лютата чушка и лютивият пипер, направен от нея е прекрасно лечебно средство при главоболие, мускулни болки, ставни възпаления.Освен че възбуждат  апетита лютите чушлета подобряват кръвообращението и укрепват съпротивителните сили на организма.Лютата чушка подобрява храносмилането и намалява метеоризма / газове в стомаха и червата /.
    Капсацинът,  / алкалоид, който придава лютивината на чушките / притежава болкоуспокояващи, аналгетични и противовъзпалителни свойства.Доказано е, че лютите чушки стимулират циркулацията  на кръвта и предотвратяват конгестията / наплива на кръв /.В местата с горещ климат тя предизвиква изпотяване и служи за регулиране на телесната температура.Когато се постави на инфектирано място лютата чушка служи като антисептик.Добро средство през зимния период е загрятото червено вино с клонче пелин, 2 зърна черен пипер, 2  с. л.мед и 1 люта чушка.Загрява много добре и предпазва от простуда.


Няма коментари:

Публикуване на коментар