КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 9 октомври 2014 г.

Сурово руло от нахут със зеленчуци / Roll of raw chickpeas with vegetables /



     Суровият  покълнал нахут е превъзходна, лесно смилаема храна както за здрави, така и за болни хора.От покълнали сурови зърна на нахута можем да приготвим паста, руло, кюфтета.Днешното ми предложение е за руло със зеленчуци.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ СА : 350 - 400 гр.сурови, сухи зърна нахут, 1 голяма червена пиперка - капия, 1 червен кромид лук, риган, хималайска сол и билково олио.
Пригответе кълнове от зърната нахут и ги смелете в пасатор или машинка за мелене на месо.Смелете няколко пъти, така че да получите фино смляна смес.Добавете ситно нарязаните пиперка и лук и овкусете с риган, сол и билково олио.Добре разбъркайте сместа и оставете така 15 - 20 минути да поеме подправките.
Върху стреч или алуминиево фолио насипете сместа във форма на правоьгълник / трябва да е много добре омазнена /.Завийте на руло, завържете двата края с конец / като бонбон / и оставете в хладилника за 1 час.
Вземете внимателно рулото и го прехвърлете в съда за сервиране.Развийте много внимателно фолиото, така че рулото да остане цяло.С остър нож, потопен във вода нарежете на парчета и сервирайте с домати и маслини или салата от домати и краставици.
Рулото е чудесно за консумация от диабетици, хора имащи проблеми с телесното тегло и хора със заболявания на стомашно - чревния тракт.Нахутът в покълнало състояние не дразни храносмилателните органи и регулира кръвната захар.
   Да ви е сладко !



Покълнал нахут / гръцки сорт , много едри зърна /


Смлени покълнали зърна от нахут






Това е бял гръцки риган, българският има друг вкус и аромат.











2 коментара:

  1. Много ми допадна тази нахутена рецепта.Аз често правя през есенно-зимния период салата от нахут,грах,боб,царевица...така,че ще се възползвам от това предложение,Ели!Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Миленче,
    аз консумирам нахута в покълнало състояние, свикнала съм.Но ако ти опитваш покълнал нахут за първи път, започни от 1-2с.л. сухо семе.За рулото можеш да го свариш в бързоварка.Но за болни хора и диабетици трябва да е суров, само така има лечебна сила.Всички рецепти с кълнове не повишават теглото, а напротив - регулират го.
    Поздрави и лека седмица!

    ОтговорИзтриване