КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 24 март 2015 г.

Зелено смути от коприва, лапад, ябълки и банан / Green troubled netlle, dock, apple and banana /



    Комбинацията между зеленина и плодове в зелените смутита е много подходяща за хората, имащи проблеми при усвояването на всички зеленолистни растения.Това се отнася особено за периода пролет / есен, когато са обострени стомашно - чревните заболявания.
   Прясната коприва и лапад с успех могат да се използват при приготвяне на зелено смути.Плодовете могат да са различни, в случая съм използвала ябълки и банани.Количествата на плодовете и зеленината са различни, в зависимост от нашето желание и вкус.При по - тежки здравословни проблеми суровата зеленина трябва да преобладава, защото хлорофилът много помага за блокиране на вътрешните възпаления и спира болките.
  Обелете, измийте и нарежете ябълките, обелете и нарежете бананите, измийте зеленината и всичко поставете в блендара.Добавете около 250 мл. вода или повече и пасирайте до получаването на гладко пюре.
   Да ви е сладко !



6 коментара:

  1. Всяка сутрин закусвам подобно, сменям плод, ядки и т.н. Но виж, копривата е новост за мен. А тя ида. Ще я опитам;)

    ОтговорИзтриване
  2. Мъхче,
    добавката на различна зеленина, и то в прясно състояние към плодовете е една много добра алтернатива за всички, които искат да консумират зеленина в по - големи количества.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. И аз си правя всяка сутрин зелено смути до сега със спанак, но ще започна и с коприва, защото вече е поникнала на село, но едно ме притеснява нали плодовете трябва да се ядат отделно, а смесени със зеленолистни си мисля че не е много правилно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анонимен,
      да , теорията за храненето отрича смесването на плодовете с каквото и да било.Препоръчва се употребата им самостоятелно.Но зелените смутита са измислени от Виктория Бутенко именно за хора, които трудно усвояват зеленината.А доста хора имат този проблем.Аз също имам язва и пролет и есен имам проблеми с приемането и.Зелените смутита с плодове са един олекотен вариант на приемане на зеленината.Но освен спанак може да се използва също иглика, лапад, киселец, коприва, живовляк, глухарче през пролетта.Така става по - добро снабдяване на организма с витамини и минерали.Даже може и листа от черен оман да се използват.
      Поздрави !

      Изтриване
  4. Благодаря ви много за бързия отговор, при мен има липса на витамин В12 и желязото ми е малко ниско и затова започнах да си правя със зеленолистни. Но ще си добавя и от другите зеленолистни които споделихте, има ги в изобилие на село.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен,
      когато човек изключва животинските храни и се храни предимно със сурова храна трябва зеленолистните и то дивите и кълновете да бъдат в изобилие.Иначе се появяват липси.Затова хората, които не могат по различни причини да спазват суровият режим в неговата пълнота е по - добре да включат и някои други продукти напр. риба.Всичко зависи от организма и заболяванията, които всеки човек има и какво може или не може да приема.Вит.В12 се набавя от различни зеленолистни, но дивите са за предпочитане.
      Поздрави !

      Изтриване