КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 4 април 2016 г.

Песто от див чесън и лешници / Pesto of wild garlic and hazelnuts /



        Винаги през пролетта приготвям песто с ядки и различна зеленина.Използвах лешници и левурда, които закупих на изгодна цена.От 500 грама лешници с черупка и 320 гр. листа от див чесън / левурда, мечи лук / направих песто, което може да се съхранява в хладилник и използва 2 - 3 седмици.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ ЗА  ПЕСТОТО :
500 гр. лешници с черупка
320 гр. листа от левурда / мечи лук /
сок от 2 - 3 лимона
1/2 ч.ч. зехтин
Смелете лешниците докото получите фин прах.Аз ги накиснах за кратко във вода и ги смлях, но може да се смелят и без накисване.Левурдата нарежете на ивички и смелете заедно със зехтина и сока от лимоните.Смесете всички продукти за пестото и хубаво разбъркайте.Съхранявайте готовото песто в стъклен буркан в хладилника.
Запазете черупките на лешника, използвайте ги за чай, който помага при болки в жлъчката.Но трябва да се пие само по 1 с.л.












4 коментара:

  1. Разкошно е, просто разкошно! Поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    наистина е много вкусно това песто.Може да се намазва и на препечени филийки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Много обичам песто, Ели! Чудесна идея за лешници, не съм правила с тях! А така с домати е разкошно. Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Теди,
    прекрасни са лешниците.Аз закупих много хубави и едри лешници с черупка на много изгодна цена.А левурдата просто допълни вкуса.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване