КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 7 август 2016 г.

Майонеза от соя / Soy mayonnaise /





            Преди известно време съм Ви показала как можем в домашни условия да си направим веган соева сурова майонеза.Днешното ми предложение е за соева майонеза, която се обработва топлинно.Рецептата съм преписала преди години от един стар рецептурник в Техникума по обществено хранене - там бях по повод курс, който преминах за помощник - готвачи.Майонезата се приготвя от соево брашно, което се вари и охлажда.А след това се разбива с миксера като се добавя сол, мазнина и лимонов сок.Получава се наистина вкусна майонеза, която може през настоящия Богородичен пост да замени обикновената майонеза в различни по вид салати и ястия.
         НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
90 грама пресято соево брашно
300 мл. хладка вода
хималайска сол - на вкус
230 мл. растителна мазнина по избор / соево, рапично, царевично олио, масло от гроздови семки, шарлан или зехтин /
сок от 1 лимон
   Сложете водата в малка тенджерка да заври и изведнъж сипете соевото брашно.Бъркайте на слаб огън енергично, докато се получи смес, която се отделя от съда.Махнете от огъня и оставете да се охлади.Прехвърлете сместа в купа с обло дъно и разбивайте с миксер като добавяте малко количество от мазнината.Добавете всичката мазнина постепенно.Накрая добавете солта и лимоновият сок и отново разбийте с миксер.Майонезата е готова за консумация.Съхранете в хладилник.
   Този начин на приготвяне на майонеза е много лесен и се получава количество, което виждате на снимката - около 2 ч.ч.Ако е необходимо при разбиването може да се добави и малко вода - около 50 мл.Но зависи каква гъстота на майонезата желаем да получим.
     Приятен апетит !









2 коментара:

  1. Много хубава консистенция се е получила на соевата майонеза. Отново прекрасна рецепта, Ели! Спокойна сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      наистина се получава много хубава майонеза.Чудесно е да се приготвя и използва по време на пост.Макар,че за соята се изписа много - и положително, и отрицателно.Но преди години соята е използвана и засявана в България.От нея се прави традиционният соев сос, тофу и соеви продукти - мляко, пастет , кремвирши и други.
      Поздрави !

      Изтриване