КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 9 юни 2019 г.

Нахут с ориз / Chickpeas with rice /



    Нахутът е вкусна и лесна за приготвяне бобова култура.Но в българската кухня днес нахут традиционно по - рядко се употребява.В Средиземноморската и източна кухня обаче нахут под формата на хумос присъства ежедневно на трапезата.
    Рецептата от днешното ми предложение отново е от книгата " Кулинарното изкуство на Света гора " от монах Епифаний Милопотамски.А монасите традиционно приготвят простичка и вкусна храна.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

250 гр. суров нахут   /  750 гр. сварен нахут от консерва /
250 гр. ориз / използвах  Карнароли /
3 глави кромид лук / използвах червен лук /
200 гр. зехтин / около 190 мл. /
сок от 1 - 2 лимона
сол, черен пипер

      От предишния ден приготвяме нахута, почистваме го от камъчета и 2 - 3 пъти го измиваме добре.Слагаме го в съд да набъбне с 1 - 2 литра топла вода, добавяме 1/2 с.л. сол и покриваме с капак.Внимание ! Водата трябва да бъде топла, а не гореща , иначе ще попарим нахута.Да не се оставя тенджерата върху мрамор или върху друга подобна повърхност, тъй като топлата вода бързо ще изстине.Сутринта на следващия ден прецеждаме набъбналия нахут и добре го промиваме.След това сипваме 2 - 2.5 литра вода в тенджерата и го слагаме на нормален огън.Държим нахута в цедка, за да изтече водата.Когато водата в тенджерата закипи, изсипваме в нея нахута.Внимание ! При готвене на нахут водата не се сменя !
     Варим нахута без лука и зехтина и преди да започне да се сгъстява , го снемаме от огъня.Изцеждаме го в цедка и поставяме отдолу купа, за да съберем сока, който ще се използва по - късно.
     Изсипваме в тенджерата лука, ситно нарязан, прибавяме зехтина и запържваме на бавен огън.Едновременно с това измиваме ориза и го прецеждаме, след това го изсипваме върху лука със зехтина и го разбъркваме 1 - 2 пъти.Не трябва да забравяме да измерим количеството ориз, тъй като на една част ориз се добавят 2.5 части от сока, който сме запазили преди това.След това слагаме изцедения нахут и внимателно всичко това разбъркваме.Прибавяме сол и за 12 - 15 минути засилваме огъня.Щом оризът започне да омеква, снемаме тенджерата от огъня, прибавяме черния пипер, добре разбъркваме и покриваме с чиста кърпа, а отгоре покриваме с капак, за да попие оризът всичкия сок.След 20 минути отново разбъркваме и добавяме лиминов сок и така яденето вече е готово.Сервираме го с черпак - просто и красиво или пък можем да му придадем форма с помощта на чашка, като я напълваме и след това я обръщаме върху чинията.

     Приятен апетит !









4 коментара:

  1. Много обичам нахут. Права си, обаче, че в българската кухня не е толкова разпространен. Макар, че всичко, което се приготвя с фасул, може и с нахут. Интересно е това предложение. Поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    и на мен това предложение ми се стори интересно.Да, белият фасул и нахута са много вкусни и дори се ползват в комбинация за приготвяне на паста или хумос.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
  3. В комбинация ми е странно, иначе нахут обичам, особено на хумус.

    ОтговорИзтриване
  4. Рецептата е гръцка Веси и малко по - различна за нашия традиционен български вкус.Но лесно се приготвя и изглежда красиво.
    Сърдечни поздрави и весело и прохладно лято !

    ОтговорИзтриване