КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 28 юли 2024 г.

Варена сардина с лимонов сок и дафинов лист / Boiled sardine with lemon juice and bay leaf /




    Сардината е много полезна и вкусна риба.Може да се консумира с костите и се препоръчва за консумация при остеопороза.Сардината има люспи, които лесно се почистват с ръка без нож или специален инструмент.Тази риба може да се приготвя по различни рецепти, може да се консервира.

    В тази рецепта използвах лимонов сок и дафинов лист.Варенето е продължително и на слаб огън най - малко 2 часа.Сервирах сардината с лимонова киноа.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 кг. прясна сардина

морска сол

сок от 1 голям или 2 малки лимона

2 - 4 с.л. зехтин или олио

1 - 2 дафинови листа

За киноата :  

120 гр. бяла киноа

кора и сок от 1 голям или 2 малки лимона

1 литър вода

морска сол

1/2 връзка пресен копър

       Най - напред измийте хубаво рибките сардина и ги почистете от люспите с ръка . Почистете вътрешностите и премахнете главите. Измийте хубаво всяка рибка и отцедете в гевгир.Посолете със солта обилно за 15 минути и отново измийте хубаво под течаща вода. 

        В тенджера с дебело дъно поставете зехтина или олиото и лимоновия сок.Започнете да подреждате сардината плътно една до друга така, че дъното да се покрие.Използвайте тензжера, в която рибките ще се подреждат на 1 или 2 реда.Отгоре добавете дафиновия лист и затворете с капака. Вода не се добавя.Варете на слаб огън 1.5 - 2 часа.Аз използвам електрически котлон и варя на степен 1 от 6. Рибките трябва хубаво да побелеят, костите да омекнат, а течността да изври почти напълно.При мен остана много малко течност, която използвах при сервирането.

        Измийте киноата за гарнитурата и я поставете в тенджера с дебело дъно.Добавете сол, лимонова кора и сок и залейте с водата.Оставете да заври и намелете огъня до минимум.Варете под капак около 20 минути. Киноата трябва да поеме всичката вода. Накрая добавете ситно нарязан копър и внимателно разбъркайте.

    Сервирайте в плато киноа и рибки сардина и полейте с малко сос от варенето на рибата. 

                    Приятен апетит !





четвъртък, 25 юли 2024 г.

Хамсия на фурна с дафинов лист / Anchovy in the oven with bay leaf /




   Тази рецепта приготвяше преди години моята майка.Сега по същата рецепта приготвям дребна риба аз.За рецептата могат да се използват различни дребни риби - трицона или хамсия са най - подходящи.Няма нищо сложно в рецептата.Единствоното условие е рибата да е добре почистена.

    НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

дребна риба / хамсия или трицона / - 1 кг.

1 с.л. оцет

1 ч.л. равна сол

1 - 2 дафинови листа

1 с.л. олио или зехтин


           Почистете добре рибата от малки люспички, вътрешности и глави.Измийте я хубаво под течаща вода и оставете 30 минути в гевгир да се отцеди.В тавичка поставете рибата, солта , оцета и мазнината и разбъркайте хубаво с ръце.Отгоре поставете дафиновия лист.Вода не се добавя.Рибата се пече в собствените си сокове.

      Печете на 180 - 200 градуса докато рибата остане на мазнина.Може леко да се зачерви отгоре, но не я препичайте много, защото остава суха.Аз предпочитам да я правя без запичане, защото е по - мека и приятна за ядене.Ако обичате хрупкава риба я запечете, но за кратко.

       Рибата се сервира топла или студена с различни добавки. Аз приготвих тиквички на скара.Всяка тиквичка навих на рулце и поръсих със смлян шам - фъстък.

                 Приятен апетит !


 














Мини тиквички с цветове на пара с поръска от семена / Mini zucchini with steamed flowers with seed topping /

 

  


            Отново бях в Гърция, а там по това време и почти през цялата година продават тези малки тиквички с цвят. Приготвих ги във фурната с много малко вода, почти на пара и без мазнина.Използвах готов микс за поръска на тиквичките - смес от сусам, тиквено семе, белен слънчоглед, сушени моркови и още някои сушени дребни плодчета, които не можах да разпозная.



събота, 20 юли 2024 г.

Бадемов сладкиш с цели портокали / Almond cake with whole oranges /

 



    Този сладкиш приготвих по рецептата на Ани Шакарян - Маринова от блога " Вкуснотека " - http://www.vkusnoteka.bg/2022/05/blog-post_29.html?m=1

    Сладкишът е безглутенов, приготвя се без брашно, без млечни продукти и без мазнина.Използвах кафява захар - 180 грама и 5 - 6 с.л. кокосови стърготини.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

2 портокала

6 яйца

200 грама кафява захар / 180 грама кафява захар + 5 - 6 с.л. кокосови стърготини /

200 грама бадемово брашно

100 грама смлени бланширани бадеми

1 ч.л. бакпулвер

1 ванилова захар / по желание /


ГЛАЗУРА : 200 грама черен шоколад

    Смелете бадемите в блендер.Измийте портокалите с гореща вода и четка.Надупчете двата портокала с шиш или клечка за зъби и ги сложете в дълбока тенджера с вода да кипнат. Излейте внимателно първите две води след кипване и чак в третата вода ги варете цели за около 30 минути.След като изстинат ги нарежете на четири, почистете от семките и смелете фино в блендер. Разбийте яйцата и захарта добре с миксер, добавете ваниловата захарДобавете бадемовото брашно с бакпулвера, смлените бадеми, коосовите стърготини и разбийте добре. След това добавете и пасираните портокали.

   Изсипете сместа във форма за торта или тавичка, покрита с хартия за печене. Печете сладкиша около 45 минути на 180 градуса с горен и долен нагревател. Отгоре се получава карамелен цвят.

  Глазурата : Стопете шоколада на водна баня .След като печивото изстине нарежете на парчета и го полейте с шоколад преди поднасяне.

  Аз поръсих сладкиша с кокосови стърготини и украсих с готови захарни пеперуди на д - р Йоткер.

    За глазура можете да използвате и бял шоколад стопен на водна баня.

    Ани благодаря ти.Прекрасен , лесен и много ароматен сладкиш се получава.Чуден е.






петък, 19 юли 2024 г.

Салата от тученица, цвят от тиквички, конопено семе и микс от семена върху канапе от кьопоолу / Purslane salad, zucchini blossom, hemp seeds and seed mix on a köpoolu canapé /

 


    Всяка сутрин тук на село бера по 7-8 цвята от тиквички и обикновено ги комбинирам с тученица. Тя е много лека и вкусна за салати.Кьопоолуто е дело на сестра ми.Приготвено е от печени червени и зелени пиперки, печени тиквички и печени патладжани.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

7 цвята от тиквички

2 розетки тученица

2 с.л. конопено семе

2 с.л. микс от семена / ленено семе, сусам, тиквено семе и белен слънчоглед в равни части /

зехтин

сол на вкус

кьопоолу 

     Измийте и почистете тученицата и цветовете от тиквички.Нарежете ги на ситно.Добавете към тях конопено семе и микс от семена. 

   В плато поставете канапе от кьопоолуто. Отгоре насипете зеленината, поръсете със сол и зехтин и да Ви е сладко !



Тичинка на женски цвят от тиквичка.


Разлика между мъжки и женски цвят от тиквичка по формата на тичинката.





четвъртък, 18 юли 2024 г.

Постно зеле / Lean cabbage /

 


    Много отдавна не бях готвила прясно зеле.Направих го с малко вода, на бавен огън.Добавих само настърган морков.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

1 средно голяма прясна зелка

1 голям морков

олио

сол

вода

чубрица

сладък червен пипер

    Измийте, почистете зелето и го нарежете на тънки ивици.Настържете моркова на едро ренде.

   В тенджера с дебело дъно сложете 2 кафени чашки мазнина.Добавете моркова и зелето когато мазнината загрее.Разбъркайте няколко пъти и добавете 1 ч.ч. вода.Варете под капак на слаб огън до готовност.Зелето трябва да омекне добре.Преди да изври водата напълно добавете сол 1 равна ч.л., чубрица и червен пипер по 1 с.л.Разбъркайте и варете за кратко докато зелето остане на мазнина.

    Сервирайте леко топло или студено и да Ви е сладко !




Салата от тученица, цвят от тиквички, бадеми и прясна царевица / Purslane salad, zucchini, almond and fresh corn blossom /

 






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

1 прясна млечна царевица

2 шепи прясна тученица

7 - 10 цвята от тиквички

20 - 25 бадема

сол на вкус

зехтин

ябълков оцет или лимонов сок на вкус

  Измийте и почистете тученицата и цветовете от тиквички.Нарежете ги на ситно.

   Варете царевицата 5 минути във вряща вода и охладете във водата.Времето за варене засечете от момента на завиране.Оронете внимателно зърната.Бадемите залейте с вода за 6 часа и нарежете ситно.

     Смесете всички продукти за салатата, разбъркайте и да Ви е сладко !








вторник, 16 юли 2024 г.

Салата от краставица, цвят от тиквички, тученица и конопено семе / Салата от краставица, цвят от тиквички, тученица и конопено семе /

 



  С прясно набрани продукти от градината рано сутрин направих разкошна салата.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

7 - 10 цвята от тиквички

1 - 2 краставици

1 връзка прясна тученица

5 - 6 стръка копър

2 - 3 с.л. или повече конопено семе

зехтин

сол

сок от лимон или ябълков оцет

  Измийте и почистете зеленината и цветовете от тиквички.Нарежете тученицата и копъра на ситно, цветовете от тиквички на тънки ивички.Краставиците обелете и нарежете на полумесеци.

   Смесете всички продукти за салатата в купа или плато, разбъркайте хубаво и поднесете.

    Да Ви е сладко !












Киноа с тученица, кромид лук, цвят от тиквички / Quinoa with purslane, onion. zucchini blossom /

 


   Тази гарнитура направих с киноата, която ми остана от предишно готвене.Рано сутрин набрах цветове от тиквички, 1 малка тиквичка, прясна тученица, копър и магданоз.С тези продукти приготвих гарнитура.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

80 грама киноа

1 шепа тученица

1 малка глава кромид лук

1 малка / 12 - 15 см./ тиквичка

7 - 8 цвята от тиквички

5 - 6 стръка магданоз

5 - 6 стръка копър

сол на вкус

зехтин

500 мл. гореща вода

   Нарежете почистените лук. магданоз и копър на ситно.Тиквичката нарежете на малки кубчета.Измийте тученицата, почистете цветовете от тиквички.Нарежете на ситно.Измийте киноата.В тенджера с дебело дъно налейте малко зехтин и 50 мл. вода.Загрейте и добавете лука и киноата.Разбъркайте хубаво за 5 минути и залейте с гореща вода.Добавете сока от лимона и отново разбъркайте.Варете 15 минути на тих огън.Киноата трябва леко да набъбне и поеме от водата.Добавете солта, тученицата, тиквичката.Варете още 5 - 6 минути.Свалете от огъня.Охладете 5 - 6 минути и добавете цветовете от тиквички, копъра и магданоза.Разбъркайте леко и поднесете.

      Да Ви е сладко !


















Задушена ципура с гарнитури от прясна царевица и щир / Stewed sea bream with fresh corn and stir trimmings /

 


    Тази ципура направих по рецепта, която и друг път съм показвала.Гарнитурата към нея обаче е по - различна.Млечна царевица и щир варени само 5 минути.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

ципура или друга едра риба

прясна сладка царевица

пресни въхчета от щир

сок от лимон на вкус

зехтин на вкус

сол на вкус

     Измийте и почистете рибата и зеленината. Зеленината пуснете във вряща подсолена вода и варете 4 - 5 минути.Отцедете в гевгир и промийте под течаща студена вода.

   Почистената риба измийте хубаво, почистете вътрешната тъмна ивица в средата на коремната кухина, защото горчи.Сложете рибата в тенджера с дебело дъно.Залейте с 50 мл. вода и толмова зехтин.Варете на слаб огън до готовност без да оръщате.Рибата е готова когато месото побелее.

    Почистете царевицата от листата и измийте хубаво.Всяка царевица срежете на 2 - 3 части.В тенджера с дебело дъно поставете царевичната шума / обелките / .Отгоре подредете царевиците.Покрийте отново с царевични листа и захлупете с чиния.Варете точно 5 минути като времето засичате от момента на кипване на водата.Оставете царевицата да изстива в горещата вода.

   В плато подредете рибата, царевицата и щира.Залейте с приготвен сос от зехтина, сока от лимона и солта.

    Да Ви е сладко !





събота, 13 юли 2024 г.

Киноа с цвят от тиквички, кромид лук, копър и магданоз / Quinoa with zucchini blossom, onion, dill and parsley /

 


         В градината ни на село има много тиквички макар, че корените са само 5.Рано сутрин набрах мъжките цветове, които не плододават, 2 малки тиквички и приготвих ястие с киноа в голям уок тиган.В тази жега не исках да включвам фурна.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ : 

130 грама киноа

2 малки тиквички / 12 - 15 см. /

цвят от тиквички - 7 - 8 броя

1 голяма глава кромид лук

5 - 6 стръка копър

5 - 6 стръка магданоз

сок и кора от 1 голям лимон

1 литър вода

струйка зехтин

сол на вкус

черен пипер по желание

    Нарежете измития копър, магданоз и кромид лук на ситно, тиквичките на полумесеци.Цветовете от тиквички почистете от прилистници и тичинки и разкъсайте по дължина на 2 - 3 части.

В мазнината леко задушете лука.Добавете тиквичките, лимоновия сок и кора, горещата вода.Когато заври посолете и добавете киноата, цветовете от тиквички и копъра и магданоза.Варете до готовност на тих огън.Киноата трябва да поеме почти всичката течност.

    По желание поръсете с черен пипер и да Ви е сладко !










неделя, 7 юли 2024 г.

Пълнени тиквички с нахут / Stuffed zucchini with chickpeas /

 



     Тиквичките са един от любимите зеленчуци в нашия дом.Особено сега, когато градината изобилства от реколта.Тези тиквички обаче не са домашни.Приготвих ги пълнени само с нахут, напълно натурални.Ако желаете преди да се свари до пълна готовност нахута добавете към него малко зеленчуци - лук, морков, корени магданоз или копър, червена и зелена пиперка, домат.Аз не добавих .Като подправка можете да използвате риган или босилек. Нахутът притежава приятна сладост и не добавям сол при готвене.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

готов нахут от консерва или суров нахут

кръгли тиквички

зехтин

     Най - напред накиснете суровия нахут в леко топла вода за една нощ за да набъбне.Промийте го хубаво след това и го варете във вода до пълна готовност 40 - 60 минути.Аз винаги използвам за тази цел тенджера под налягане и предпочитам да си сваря суров нахут.Когато нахута е почти готов, но не е още напълно омекнал ако желаете добавете ситно нарязани зеленчуци и варете без капак до готовност.Охладете.

     Тиквичките измийте хубаво, отрежете капачета и издълбайте.Сложете ги върху решетка за варене на пара / издълбаните тиквички заедно с капачетата им /.Варете на пара докато омекнат.Напълнете с нахута и запечете във фурната само отгоре на функция грил и температура 250 градуса.

           Сервирайте тиквичките обилно поляти със зехтин и да Ви е сладко !




понеделник, 1 юли 2024 г.

Гарнитура от щир с пресни цветове от тиквички / Stir garnish with fresh zucchini blossoms /

 



    Отново една рецепта с връхчета от пресен щир и цвят от тиквички, които набрах в нашата градина.Лесно, бързо и вкусно. Поднесох с малко сварен жълт фасул с копър и чесън и варено броколи с лимонов сок и зехтин.Жълтият фасул също е домашен.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

6 - 7 цвята от тиквички

1 купа пресни връхчета от щир

1 - 2 скилидки чесън

сол на вкус

струйка зехтин

лимонов сок или ябълков оцет

    Набраните рано сутрин цветове от тиквички почистете и нарежете на ивички.Попарете за 3 - 4 минути връхчетата щир , отцедете в гевгир и охладете под силна струя студена вода.Смесете продуктите за гарнитурата, разбъркайте и поднесете.

       Приятен  апетит !