КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 10 септември 2015 г.

Кюфтета от лимец със семена / Meatballs spelled seed /



            Кълновете от лимец се приготвят лесно, а кюфтетата можем винаги да използваме при дълги пътувания, подготовка за пикник, екскурзии и дори да приготвим за дългия работен ден.Това тесто от кълнове обогатих със смлени в кафемелачка семена - ленено семе, чия и сусам.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  КЮФТЕТАТА : 250 - 300 гр. сухи семена от лимец, 2 - 3 с.л. смляно ленено семе, 2 с.л. смлян небелен сусам, 1 с.л. смлян белен сусам, 1 равна с.л. смлени семена от чия, щипка хималайска сол, вода, подправки по избор - чубрица, червен пипер, сминдух, балканска чубрица, риган, мащерка.
Пригответе кълнове от лимеца като го накиснете за 6 часа във вода.Отлейте след това напълно водата през цедка и оставете на стайна температура.За около 2 дни кълновете са готови.При необходимост промийте лимеца всяка сутрин с вода.Смелете зърната няколко пъти в машинка за мелене на месо и добавете смлените семена от сусам, чия и лен, хималайската сол, подправките  и много малко вода / при необходимост /.Омесете добре с ръце сместа и направете кюфтета като потяпяте ръцете си във вода.Съхранявайте ги в хладилник, покрити със стреч фолио.
   Сервирайте с подходяща салата .Да ви е сладко !






4 коментара:

  1. Много апетитни кюфтенца, Ели! Лимецът е много интересно семенце, трябва да опитам да покълна! Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Теди пробвай,
    лимецът е много вкусен суров, под формата на кълнове.Стават чудесни кюфтета или хлебчета.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Ели, работя в системата на земеделието, макар, че професията ми е далеч. Та знам от колеги, че насажденията от лимец у нас са твърде, твърде малки, за да задоволят пазара, само за научни и експериментални цели. И най вероятно това, което се продава (повечето) не е лимец, а нещо сходно. Не знам дали е така, но са коментирали пред мен. Аз дори не съм виждала какво представлява зърното, купувала съм брашно. А от тате знам, че това е първата житна култура у нас, тя е дива принципно. Сега се опитват да я култивират, има един съвместен проект, мисля, че с Чехия.

    ОтговорИзтриване
  4. Веси,
    и тук в България има български лимец, но на по - малки площи се засява за сега.Но аз намерих един земеделски календар от 1903 г.И останах много изненадана, когато видях, че имаше таблица с продуктите, които България е изнасяла в периода 1895 - 1903 г.В тази таблица фигурираха елдата, лимеца, просото, нахута и фия.А днес тези зърна се внасят предимно от чужбина.Аз купувам лимец от производител, който го засява.Права си, най - старата диворастяща житна култура е.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване