КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 28 септември 2015 г.

Родопски постен пататник / Rhodope meatless patatnik /



            Това ястие е любимият специалитет на приятелката ми Елена от Смолян.Благодаря ти Ели за това лесно, бързо и много вкусно простичко ястие от родопският край.
Пататникът в Родопите има различни разновидности.Този вариант се приготвя само от картофи, в тефлонов тиган и правилно приготвен е много ефектен и вкусен.Приготвя се сравнително бързо, лесно и може да послужи и за посрещане на гости в периодите на православният пост.
Има няколко неща, които трябва да се спазят за да получим качествено и вкусно крайно изделие : 
1.Пататникът се приготвя от картофи, които лесно се разваряват./ съдържат повече нишесте /.Ако приготвите пататник от картофи, които след сваряване запазват формата си и са по - твърди има вероятност да залепне и при обръщането картофите да се пръснат в съда.Затова е необходимо и задължително условие при покупка на картофи да се закупят тези, които бързо и лесно се сваряват и след сваряване лесно се разкашкват.
2. Картофите се настъргват сурови на едрото ренде.
3.Пататникът се пече задължително на слаб огън под капак, за да могат картофите добре да се задушат във вътрешността и изделието да не остане сурово.
4.За печенето задължително се използва тиган с незалепващо покритие , най - добре тефлонов.
Пататникът представлява дебела картофена палачинка, която може да се гарнира с продукти по желание след изпичането - задушени или пресни зеленчуци, сирене, извара, задушени гъби .
ЕТО И НЕОБХОДИМИТЕ  ПРОДУКТИ : 
картофи, настъргани на едро ренде - количество според броя на порциите ;
по 1 глава кромид лук за всеки пататник ; 
пресен или сух джоджен ; 
щипка хималайска сол ; 
растителна мазнина ;
Картофите и лукът се настъргват на едрото ренде, овкусяват се с джоджена, солта и растителната мазнина.Количеството на мазнината е такова, че добре да се омазнят всички продукти.Но не трябва да е много, пататникът трябва добре да се запече отвън, но да не се пържи плувайки в мазнина.За всяка порция 3 - 4 с.л. мазнина са достатъчни.
Насипете сместа в тефлоновия тиган като го напълните до горе.Притиснете и загладете добре с лъжица.Поставете първоначално на силен огън, докато започне да цвърчи.Поставете задължително капак отгоре.Намелете огъня и печете така 10 - 15 минути.Когато по краищата на тигана картофите започнат да се запичат обърнете пататника върху капака.Внимателно го приплъзнете обратно в тигана  така, че да се запече и от другата страна.Печете пак под капак около 10 - 15 минути.
Готовият пататник трябва да има хрупкава и запечена коричка отвън, а във вътрешността картофите да са добре задушени.
   Сервирайте пататника топъл със сезона салата и да ви е сладко !





















10 коментара:

  1. Много апетитен пататник! Как хубаво се е запекъл, и изкушава много! Не съм приготвяла до този момент, но след като видях рецептата ще се поправя! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Теди,
    пататникът се приготвя лесно.Необходими са хубави картофи, които се разваряват бързо и тефлонов тиган.Опитай, ще видиш колко вкусно и лесно основно ястие можеш да получиш, гарнирайки пататника с различни продукти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасно и точно така и аз го правя,но малкооо блажничък(слагам малко сирене и кашкавал):),но и постния съм сигурна ,че ще е много вкусен!Поздрави,Ели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка,
      постният вариант също е много вкусен, но може да се гарнира с продукти по желание, няма проблем.Трябва да се внимава само какъв сорт са картофите, защото иначе залепват и не се получава хубав пататник.
      Поздрави !

      Изтриване
  4. Много вкусно звучи тази рецепта, Елена,
    ще опитам и този вариант -
    постният, натурален вкус на картофите ще ми хареса.
    Поздрави, благодаря и усмихнати есенни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пататникът, приготвен по този начин е много вкусен Дианка.Опитай, не е трудно ! Подходяща рецепта е и за пости .
      Поздрави !

      Изтриване
  5. Ох, страхотен е! Аз го слагам в кори за баница, също е хубав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      посещавайки Родопите се убедих ,че там съществува невероятно разнообразие от рецепти за пататник.И този вариант се получава много вкусен.
      Поздрави !

      Изтриване
  6. Точно такъв пататник, ядох във село Чокманово.И аз често си го правя.Вие го показахте точно какъвто е в Смолянско.Много е хубав.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Моя приятелка от Смолян го приготвя точно по този начин.А на мен ми показа и даде рецептата.Аз го показвам такъв, какъвто на мен ми приготвиха.
      Радвам се,че Ви харесва.Наистина е вкусен .При това е напълно постен и много лесен за приготвяне .
      Поздрави !

      Изтриване