КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 17 септември 2015 г.

Крем от смокини, кокосово масло и кокосов пулп / Cream of figs, coconut oil and coconut pulp /



     Все още на пазара има хубави, пресни смокини и понеже много ги обичам реших да ги комбинирам с месото на един кокос в чудесен плодов крем.
Благодатната смокиня е наричана в Индия дървото на бедните, защото има плодове почти през цялата година.Древният лечител Авицена твърдял,че смокинята е плодът на дълголетието, защото лекува старческите болести.
Смокините съдържат в големи количества вит.В, минерали като фосфор, калций, желязо, магнезий и фибри.Разтворимите фибри и пектинът помагат за намаляване на холистерола и за редовно изхождане.Малките зрънца на смокините попиват и извличат насъбралите се в стомаха и червата газове.Пектинът е много полезен за храносмилането и подобрява метаболизма.
Смокините са много полезни за хипертоници и сърдечно болни т.к. имат ниско съдържание на натрий и високо на калий.Калият спомага за стабилизиране нивото на кръвната захар и укрепване на костите след менопаузата.Плодът предпазва от макулна дегенерация, подобрява работата на щитовидната жлеза и мозъка.
Кокосовият орех като цяло и кокосовото масло са чудесни за приложение при язви, гастрити и колити.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  КРЕМА : 1/2 кг.  пресни смокини, месото / бялата част / на 1 кокосов орех, 1 ванилия, 2 с.л. кокосово масло ;
Смелете в пасатора по отделно смокините и почистеното месо от кокосовият орех.Поставете всички продукти в купа и много добре разбъркайте.Разпределете готовия крем в купички и сервирайте.
          Приятен  апетит !








4 коментара:

  1. О, как би ми се усладила купичка с това кремче, Ели, много по мой вкус е комбинацията. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Гери,
    в последно време от около седмица започнах да чувствам болки в стомаха от язвата и направих този лек крем.За сомашно - чревният тракт тази комбинация е много удачна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Вълшебни купички са това, Ели. Разкошни и здравословни рецепти, както винаги! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате,
    направих този крем поради проблемите със стомаха, които тепърва започват.Но се получи много вкусен и питателен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване