КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 6 април 2016 г.

Картофена тарта с див чесън и бадеми / Potato tartrate with wild garlic and almonds /






   Тази картофена тарта се приготвя много бързо и лесно и може да послужи дори като интересна салата при празнични поводи през пости.Много обичам през пролетта да използвам левурдата / мечият лук, дивият чесън / в различни рецепти т.к. това растение има много силни прочистващи свойства и извежда и тежки метали от организма.Левурдата в диво състояние е с много по - силен аромат и вкус.За щастие това растение започна да се предлага и в големите търговски вериги и дано не намалеят находищата му.Имам и засята левурда в градината, но ароматът на чесън е много по - слаб.Комбинирах левурдата с бадеми и картофи и се получи прекрасна на вкус и вид тарта.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
1 - 1.200 кг. варени и пасирани с преса картофи / за форма с размери 24 см. /
1 - 2 вр. ситно нарязана на ивички левурда
100 гр. бадеми, накиснати за 4 часа във вода и смлени в пасатор
водата от накисването на бадемите
сок от 2 лимона
зехтин и хималайска сол - на вкус
    Всички съставки за тартата се смесват в голяма купа и хубаво се разбъркват.Сместа се поставя във форма за торта / моята е с диаметър 24 см. /.Заравнява се хубаво повърхността с лопатка.Отгоре също се поставят ивички от левурдата.
     Да ви е сладко !













6 коментара:

  1. Още едно чудесно предложение за постещите, Ели! Много харесвам картофи със зелена подправка, а с левурда е много вкусно! Усмихнат и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Теди,
    много вкусна и лесна за приготвяне е тази тарта.Бадемите и картофите придадоха чудесен вкус.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Лени, тъкмо имам един пакет див чесън у дома и се чудя в какво ястие да го превърна и ето на среща ми - кандидат - рецепта! Страхотна е! Усмивки от мен, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси,
      лесна и вкусна е тази рецепта с див чесън.Така,че можеш бързичко да я приготвиш.
      Поздрави !

      Изтриване
  4. Ели,не знам какво нещо много ме привлича в теб и твоите кулинарни творби....Винаги съм впечатлена от простотата на твоите шедьоври!Поздравления:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка,
      в течение на годините сама се научих да опростявам сложно приготвени ястия с много продукти.Налага се, защото аз имам проблеми със стомаха.Но всички у дома вече привикнаха към този вкус.Това се възпитава с времето - организмът свиква постепенно преминавайки от сложно към просто приготвено ястие.Така се преминава и постепенно от готвено към сурово.
      Поздрави !

      Изтриване