КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 1 август 2016 г.

Две интересни салати с цветове от тиквички / Two interesting salads colors of zucchini /




   Както малките тиквички могат да служат за храна в прясно състояние, така и от техните цветове можем да правим вкусни салати.Тиквичките са чудесни, когато са млади, с още необразувано семе.Те могат да се нарежат с белачка за зеленчуци на ленти - сурови телиатели, или с кухненско ренде -  на тънки кръгчета.Когато се овкусят със зехтин и оцет или лимонов сок, хималайска сол трябва да се охлядят за няколко часа в хладилника и се поднасят като чудесна и вкусна сурова салата.
СУРОВИ  ТЕЛИАТЕЛИ ОТ ТИКВИЧКИ :
1 зелена малка тиквичка
1 жълта малка тиквичка
4 - 5 склидки чесън, нарязан
5 - 6 стръка копър или магданоз
зехтин, щипка хималайска сол, ябълков оцет
3 цвята от тиквички , за украса
    Почистете тиквичките от дръжките и ги измийте.Без да ги белите ги нарежете на ленти с белачка за зеленчуци.Овкусете с хималайска сол, зехтин, ябълков оцет или лимонов сок и разбъркайте.Охладете в хладилник за 2 - 3 часа.Преди да сервирате добавете чесън, магданоз или копър, разбъркайте отново.Поднесете готовата салата украсена с цветове от тиквички.По желание може да добавите и любими ядки, с които да гарнирате салатата.
              Да ви е сладко !







 САЛАТА С КЪЛНОВЕ ОТ ЕЛДА, ЦВЕТОВЕ ОТ ТИКВИЧКИ И ПРЯСНА ЗЕЛЕНИНА :

Тази салата направих използвайки налична в градината зеленина - киселец, рутард / манголд /, тученица, полски кострец и салата Ендивия.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
По една шепа зеленина от тученица, полски кострец, киселец, салата Ендивия  и рутард - ситно нарязана на тънки ивички
3 - 4 пресни домата, на едри парчета
1 малка глава кромид лук, на ситно
5 - 6 цвята от тиквички, на ивички
1/2 вр. магданоз, на ситно
5 - 6 с.л. кълнове от елда
зехтин, ябълков оцет и щипка хималайска сол
     Когато барете цветове от тиквички за салати може да ги съхраните в хладилник.Но задължително берете цветовете сутрин, тогава са отворени.Мъжкият цвят се бере, защото няма плод / тиквичка /, а женският цвят плододава.Мъжките цветове имат дълги дръжки.Набраните цветове веднага се използват или се слагат в найлонова торбичка и се съхраняват в хладилник.Може и дръжките да се натопят във вода до момента на употреба, но задължително цветът се съхранява на хладно.
      Всички продукти за салатата се смесват в голяма купа.Може по желание да се оставят и цветове от тиквички за украса.Салатата   преди сервиране  се охлажда.
     Приятен апетит !







Почистен цвят от тиквичка

Кълнове от елда




4 коментара:

  1. Здравей Ели, всъщност мъжкия или женския цвят да берем? Може да е смешен въпроса, но не съм се заглеждала, предполагам има разлика във външния вид?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Нина,
      мъжките цветове на тиквичката са с дръжки и могат да се използват за пълнене или за салати.Женските цветове дават и плод т.е. на тях има малка тиквичка.Женският цвят може да се набере заедно с тиквичката и да се използва също, но обикновено се ползват заедно / тиквичка и цвят / - за пици или други ястия.Когато се откъсне от тиквичката женският цвят няма дръжка и е по - едър.
      Надявам се,че ти стана ясно - ползват се и двата цвята, но зависи какво ще приготвим с тях.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Мечтая си за малки тиквички с цвят на тях, не знаех, че женските са това. Благодаря ти за инфото. Салатите са страхотни, лятото е сезонът точно за такива ястия. Поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      да, женският цвят има и тиквичка и обикновенно се откъсват заедно.А мъжкият цвят е по - дребен и с дръжка.Той не плододава и затова се използва за пълнене, паниране.
      Поздрави !

      Изтриване