КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 23 август 2016 г.

Сурова пикантна пица от кълнове на ръж и хранителна мая / Raw pizza spicy sprout rye and nutritional yeast /




    Не съм почитател на хранителните добавки и не ги употребявам.Преди години съм използвала като добавка към храната водорасли без особен резултат.Затова и за първи път закупих хранителна мая.Реших да я изпробвам като добавка към ястия, пици, сурови супи и ядково сирене.
   Днес Ви представям една много вкусна и лесна пица със суров блат от кълнове на ръж.Гарнирах я с различни сезонни зеленчуци и хранителна мая.Ето какво по - подробно можете да прочетете за нея - http://www.zoya.bg/%D0%A5%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%8F-125-%D0%B3%D1%80.3446

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА :
сурова суха ръж / зърна / - 250 - 300 грама
3 - 4 с.л. зехтин
сок от 1 лимон
щипка хималайска сол
подправки според желанието - чубрица, риган, куркума, розмарин, майорана или др.
ЗА ГАРНИРАНЕ : 
домат
краставица
тученица
маслини
червен лук
люти чушлета 
хранителна мая
   Най - напред направете кълнове от ръж като залеете сухите зърна с вода за 12 часа.Водата трябва напълно да покрива зърната.Отлейте водата през цедка и оставете така на стайна температура за 1 - 2 дни .Ако има нужда промивайте зърната сутрин и вечер.Трябва да получите хубави кълнове.Смелете хубаво няколко пъти зърната с машинка за мелене на месо или пасатор.Овкусете сместа с лимонов сок, зехтин, сол, подправки и разбъркайте.
  В плато внимателно оформете блат.Нарежете зеленчуците на кръгчета - домат, краставица, лук.Гарнирайте пицата отгоре като най - накрая поръсите с тученицата, украсите с маслините и наръсите с хранителната мая.Лютите чушлета можете да използвате по желание.Ако са много люти ги използвайте без семките, желателно е да са червени или съвсем млади зелени за да не са много люти.
          Приятен апетит !


















5 коментара:

  1. Идеята ти е чудесна, но имам едно питане:
    Как си сигурна, че във влажната среда, не се развиват някакви недотам добри бактерии или други микроорганизми? За кълновете говоря. На едното просто око ли разчиташ? Благодаря, Ели.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче,
      въпросът ти е напълно основателен.Аз съм описала в различни публикации как се приготвят кълнове.Зърната и семената трябва да са пресни / поне от 1 година / и кълновете да се правят от добре измити и почистени зърна и семена.Не се използва памук при покълването.А след това промивка с вода се прави сутрин или сутрин и вечер.Трябва да са леко влажни кълновете.Така се получават много хубави и здрави кълнове.
      Но твоят въпрос изисква по - задълбочен отговор относно това - как организма сам да се справи използвайки собствения имунитет и да убие дори и попаднали болестотворни бактерии, което може да стане и не е изключено.Колкото е по - чист отвътре организма толкова е по - силен имунитета и обратно.А туберкулозната и някои други бактерии както и ракови клетки има във всеки организъм.Но трябва да се създадат условия за да се развият тези болести.Затова е важно да се правят периодични прочиствания със сокове или плодове.Така дори и да попадне от вън някоя болестотворна бактерия организма сам да може да я ликвидира.Освен това голяма част от бактериите се развиват в захарни или солеви разтвори с определена концентрация.Затова солта и захарта трябва да се употребяват в минимални количества.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Ели, адмирирам решението ти да живееш и се храниш здравословно, познанията ти са изумителни, но...толкова примери има, как хора, които се хранят и живеят здравословно са всъщност болни или поне много боледуващи и в същото време, такива, живеещи точно обратното - пиене, пушене, захари, солено...са си здрави до дълбоки старини...парадоксално, но често явление.
    Което не значи да взимаме пример от тях, разбира се...
    Така, че пак казвам - възхищавам се на това, което правиш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      тези хора, които са що - годе здрави и продължават с някакви вредни навици обикновено са от по - старото поколение.А такива хора навремето са се хранили с храна без консерванти и са живели живот без силен стрес.
      По - младото поколение е болно.Днес млади хора имат много и тежки операции, деца се раждат с тежки и нелечими страдания.Затова според мен днес медицината е възприела ненормалната ситуация за норма.Ако днес един възрастен човек не взема никакви лекарства и каже това на някой лекар той ще се зачуди.Самата аз съм казвала на лекари,че добавки и лекарства не вземам и всички са изумени.Как така в днешно време живея без тези лекарства и добавки.Та нали всички вземат все по нещо.От друга страна съм забелязала,че се правят много операции без да се стимулират хората да променят начина си на живот и на хранене.Млади хора имат 5 - 6 операции, които смятат това за напълно нормално.А нормално е точно обратното - човек да живее без болка, без операции, без постоянен прием на лекарства.Но много хора днес смятат,че са излекувани като са им направили някоя операция.А така хората са осакатени за цял живат, не излекувани.След тези операции започват още по - тежки проблеми, защото причината не е премахната.Най - много поради спадане на имунитета да се пристъпи към верига от болести и операции.
      Поздрави !

      Изтриване
    2. Да, права си, че всяко следващо поколение е все по-болно факт, околната среда е замърсена, както и стреса, който е ежедневие, особено в големия град. Трудно е в такъв град да се опазиш и да живееш здравословно, нито може да си набавиш качествена храна, нито може да се изолираш от напрежението и вечното тичане и бързане...цяло чудо са хората, поне приготвящи домашна храна, повечето хапват на крак боклуци...
      Колкото до "медицината", просто нямам думи...
      Но кой ли може да си позволи лукса да поеме сам грижата за здравето си, особено ако и насоката на професионалното му развитие е коренно различна?
      Радвам се, че ти съумяваш чрез храна и начин на живот да постигаш добро здраве, това не е малко, даже напротив...аз, честно казано не бих могла...знам ли...стереотип, от който не мога да изляза.
      Поздрави, Ели!
      Ти си и много добър човек, който чрез опита се опитва да помага и на хората, блога ти, вярвам е изключително полезен...
      Аз се раздърдорих и зарасъждавах, дано нещо не те обидих, или не го почуства като опозиция, напротив - с най-добри чувства съм!

      Изтриване