КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 22 декември 2016 г.

В навечерието на Рождество Христово / On the eve of Christmas /


   В навечерието на Рождество Христово  много хора се вълнуват - подготвят продуктите за трапезата, която задължително е постна ; други трескаво се суетят около избора на подаръците.Нека за всеки има изненада.Но за мен вярата, Бъдни вечер и всички празници свързани с православните ни традиции са нещо много, много свято.
    Българският народ е православен, но за жалост се покланя и на други, нехристиянски обичаи и традиции.
  Много дълго размишлявах какво да подготвя и напиша в тази моя публикация, която предшества Бъднивечерската трапеза.Тази година не можах да подготвя материал специално за този свят празник.Всеки знае какви и колко постни ястия трябва да се приготвят  и да присъстват на трапезата в тази тиха и свята нощ , какво се прави, как се посреща Бъдни вечер и Коледа.
   Моето посрещане на Бъдни вечер е свързано с излекуването на болест преди около 15 години.Работих през лятото в един хотел - студена кухня.От студената вода получих възпаление на двата централни нерва на двете ръце .Това заболяване ми създаваше проблеми, периодично целите ми ръце се подуваха и нямаше резултат от каквото и да е лечение.Крайна мярка беше гипсирането на ръцете за 8 - 9 месеца .Аз отказах такова гипсиране, струваше ми се твърде дълъг този срок за престой в гипс.А резултат не се знаеше дали ще има.
Веднъж, преживявайки поредните много силни болки взех строго решение да преспя една вечер в близкият до дома ни Православен храм.Това беше последното, което бях решила да направя с надежда,че мога да се излекувам.В събота, денят когато не съм на работа отидох рано в храма и цял ден плаках и се молих пред една икона на Света Богородица.Дадох обещание пред нея,че ако Господ ми излекува поне 1 болест, която имам ще продължа да пея в църковния хор, докато силите ми позволяват.Не преспах в храма, не получих разрешение, беше много студено.
Тази болест - възпалението на двата централни нерва на ръцете две седмици след даденото обещание изчезна.Започнах да изпълнявам обещанието, което дадох според силите и възможностите си.Обикновен хорист съм, пея заедно с другите колеги без мечти за нещо повече - солова кариера или нещо подобно.
Преди 1 година се случи така,че много солисти поради една или друга причина не можеха да изпълняват солови партии в нашия хор.Диригентката започна да предлага на колеги, вкл. и на мен да пробваме да изпълняваме различни православни песнопения.Но аз не можех да мечтая за нещо повече - нямам музикално образование, не разчитам ноти, нямам и дарбата за певец - нямам глас, какъвто имат оперните певци.Три условия, без които не е възможно изпълнението на различни църковни песнопения и то соло.
Но поради настояването на нашата диригентка реших да се посъветвам за това важно за мен решение със свещеника, при когото се изповядвам.Разказах му за проблема и търсех съвет - да пробвам, или не.Молих се Господ да изяви Божията си воля чрез думите на моя свещеник отец Владимир.Обсъдихме заедно нещата, разказах му всичко, а той внезапно каза : " С Божията помощ  всичко става ! Аз сега ще те благословя / грабна бързо кръста и ме благослови / : Хайде, с Божията помощ , напред ! ".
След тази странна за мен реакция на свещеника се зачудих : Защо така радостно реагира отец Владимир, защо когато му казах,че работя друга работа той каза : " Певец, певец !"
Веднага прибирайки се у дома започнах да вечерям.Странно нещо стана при мен.Изведнъж като че ли някой ми мръдна диафрагмата, а миг след това по вените ми започна да протича не кръв, ами глас.Усетих по върховете на пръстите си глас, започнах някак странно да си трия ръцете една в друга.Изминаха около 15 минути и аз започнах да пея, много високо и отчетливо всички песнопения, които знам.След пеене около 3 часа разбрах : Господ ми даде дарбата за солист и певец ! Благодаря ти от сърце Господи ! Ти си сърцеведец  и Чудотворец , дълготърпелив и много милостив ! За Теб няма неизлечима болест !
   Днес съм най - силният глас в нашия хор, подготовката за солист не е никак лесна и отнема време.Но наистина с Божията помощ  и с Божията воля всичко става !
  Смисълът на цялата ни православна вяра е изпълнението на Божията воля - това е " най - доброто ", което Бог е определил за всеки човек и неговия живот тук на земята.Човек трябва да се уповава на Бога и да изпълнява неговата, а не своята воля / своите желания /.Не напразно великият наш оперен певец Борис Христов пее : " Господи , научи ме да изпълнявам Твоята воля ! ".Щастието на човека се състои в това -  да изпълняваме Божията воля в живота си.От това по - голямо щастие няма.
  Аз се излекувах, щастлива съм да изпълня Волята Божия  - да съм солист и певец в Православен храм.Макар,че имам съвсем друга професия, нямаща нищо общо с пеенето.
   Призовавам всички страдащи хора по земята да вярват в Бог, да вярват,че могат да бъдат излекувани, независимо от каква болест страдат.Има ли силна вяра, поставим ли Бог на първо място в живота си ще получим това, което е най - добро за нас.
   Поздравявам всички читатели на моят блог  с едно чудесно песнопение  - " С нами Бог ! " Бъдете живи и здрави ! Имайте силна вяра, не губете надежда, непрестанно се молете ! 




   СЛАВА ВЪВ ВИСИНИТЕ БОГУ ! НА ЗЕМЯТА МИР, МЕЖДУ ЧОВЕЦИТЕ  БЛАГОВОЛЕНИЕ !

  

  

8 коментара:

  1. Развълнува ме Ленче.Да си жива и здрава,продължавай да пееш и с Божията воля,все напред. В тия объркани времена вярата е най-важното нещо,традициите също са много важни,че без тях,човек се лута.Замислям се последно време за младите,че повечето не вярват в нищо.Преди няколко дена водихме дебати с щерката на тема вяра,за какво е благодарна и какво за нея е Коледа и отговорите,които получи от нея ме натъжиха много.Весели празници,Ленче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче,
      благодаря ти сърдечно за коментара.Вярно е, днес много хора нямат никаква представа какво е всъщност Православната вяра.Но вярата също е Дар Божий и тя обикновено се дава в много тежки изпитания, когато човек не може да разреши проблем в живота.Но, не губи надежда.Моли се на Господ да даде вярата на твоята дъщеря.И Той ще намери най - верният път към нея.Ще намери и точното време, точният момент.Много е силна молитвата на майката за нейното дете пред Бога.И не забравяй да благодариш на Господ за всичко.На благодарният човек Бог никога не е отказвал помощ.
      Весели и благословени празници !

      Изтриване
  2. Понякога думите не стигат ...
    Много силна и затрогваща изповед, Елена!
    Пребъдвай все така със силна и мъдра вяра,
    светлина и надежда в сърцето,упорит и здрав дух
    в ролята си на солист в хора, и в живота!
    Най-сърдечни пожелания за здраве,
    мир и любов, радост и благоденствие,
    щастливи и благословени празници.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      понякога Господ ни поднася изненади.Ние искаме едно, а Той ни показва нещо съвсем друго.Но всичко това е за добро.Вярата се натрупва капка по капка в течение на времето.Имаме ли я каквото и да става трябва да не губим надежда.Упованието в Господ ще ни крепи и в много тежки моменти.
      Весели, честити и благословени празници ! Здраве, благословение и мир в твоят дом !

      Изтриване
  3. Честито Рождество Христово. Много здраве,много любов и благоденствие ти желая. Весели празници Ленче.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче,
      Честито и на теб и твоето семейство ! Нека цари мир, благодат и здраве в твоя дом.
      Поздрави и весели празници !

      Изтриване
  4. Елена, аз също, като Таня ще споделя, че наскоро дъщерята, разочарована от една тъжна случка(котетото ни почина) загуби вярата си, с думите, че много се е молила котето да се оправи, но значи няма никаква сила, щом не и е помогнала...
    Не знаех какво да отговоря, освен че човек не бива да губи вярата си...
    Много си права за всичко, което си написала.
    И аз вярвам, че една майка, която се моли за децата си, която е благодарна за всичко дадено и, има силата да пази рожбите си и да измолва и заради тях, а те...също ще намерят път към своята си вяра.
    Много интересна истинска история си ни разказала, трябва да се споделят такива случки!
    Аз също смятам, че преди години, молейки се спасих своята майка, която беше в много тежко положение в болницата!
    Винаги, когато ми е трудно, отправям молитва, винаги, когато съм щастлива - благодаря и винаги се опитвам да живея така, че да е праведно и в унисон с божиите завети, поне в моите представи!
    Бъди щастлива, Лени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      не винаги Господ дава това, което ние искаме и за което се молим.Причината е,че не всичко е добро за нас.И аз преди време се молих силно на Господ една година, но Той не ми даде желаното.Позамислих се, сигурно има някаква сериозна причина за да не го дава.И така се оказа - в последствие разбрах,че това , което аз искам ще ми причини много и тежки страдания.И спрях да се моля за това.Оставих Бог да ми даде това, което Той сметне,че е най - добро за мен.Та сигурно и с котето е станало така - повече е трябвало да страда ако остане живо.Винаги трябва да се подчиним на Волята Божия.Да помним,че Бог дава това, което е най - добро за нас.И така ще си отговаряме на много въпроси, които ни смущават.
      Силната молитва наистина има голяма сила.Молитвата на майката и молитвата на приятел или близък също имат огромна сила пред Бога.
      Поздрави, здраве, мир и благодат в твоя дом !

      Изтриване