КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 2 януари 2017 г.

Пюре от сушени червени пиперки с лук и магданоз / Puree of dried red peppers with onions and parsley /



Честита Нова 2017 година ! Да е мирна и благотворна, наситена с много елей и много надежда ! Нека ни води Божията воля, нека всеки изпълни в живота си Божиите повеления и Волята Божия , а не своите желания.Изпълнението на Божията воля, която е върховно благо над всички останали добродетели е най - голямото щастие в живота на всеки човек.
   Сушените червени пиперки през зимата употребявайте редовно.Суша както цели, така и нарязани на парченца / жулиени / пиперки - на слънце, в сушилня или в слаба фурна.През зимата от тях могат да се приготвят чудесни пюрета, да се вложат в ястие или гарнитура.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
100 гр. сушени червени пиперки
сок от 1/2 лимон
1 вр. магданоз
1 малка глава кромид лук
5 - 6 с.л. зехтин
100 мл. вода от накисването на пиперките
Най - напред накиснете сушените пиперки в топла вода за няколко часа докато омекнат.Извадете ги, добавете част от водата, зехтин, лимонов сок и смелете в блендер или пасатор.Измийте и нарежете много ситно лука и магданоза, добавете ги към пюрето от пиперки и разбъркайте.По желание добавете щипка хималайска сол.
      Да ви е сладко !



3 коментара:

  1. За много години и тук, Ели!
    Наскоро прочетох в блога на Габи една позабравена дума "добротворство", ако се водим от нея мисля, че и Богу ще угодим, и света би бил по-хуБав!
    Страхотно е предложението ти, чувала съм за пюре от сушени пиперки, стрито в хаванче, но не съм правила. А така не се ли усещат ципите, като се пасира, не се ли белят предварително?
    И друго ще питам, как сушиш във фурната - миналата Година, чакахме да ни дойде на гости Аля от "Кулинарни пътешествия" и знаех, че много обича пълнени сушени пиперки, реших да изсуша във фурната...още ми се подиграват у дома, че съм ги сушила 2 месеца, и пак не бях ги изсушила, като дойдоха за Коледа:), накрая купих готови на безбожна цена. Тази година си купих сушилня, но се оказа, че в нея не мога да суша цели чушки, освен това се сушат без прекъсване около 40 часа, като уреда не се оставя без наблюдение...отново ми се смеят, че цялото семейство ще дежури, за да изсушим десетина чушки:))
    Но пък тази година си изсуших в апартамента, вързах ги на корниза:)) - безупречно се получиха.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      за много години, весела и мирна, спорна и здрава година.
      Веси,
      аз смилам пиперките с един уред подобен на нутрибулет.Не се усещат ципите, много фино се смилат предварително накиснати пиперки.
      За сушене трябва да подбереш по - дребни и с по - тънка месеста част пиперки.Те обикновено са специален сорт, пиперки с тънко месо.Тези пиперки и камби, които са дебели и месести ги нарязвам на жулиени и така ги суша нарязани.
      Веси,
      зависи климата какъв е за да се изсушат добре пиперките.Към нашия край / Варна / има влага и не е добре в града да се суши каквото и да е.Но във вътрешността на страната е по - добре.Предварително надупчвам с игла тук - там всяка пиперка и леко я цепвам в долната част / върха / за да се изсуши по - бързо и по - добре.Най - напред 2 - 3 дни на силно слънце, а след това нанизвам пиперките.Тази връв окачвам да стои и да се суши край печката на дърва на село.А жулиените суша в сушилнята, ако трябва и малко във фурната за доизсушаване.
      Две неща са важни - сортът пиперки и влагата за да се получат хубави цели пиперки, добре изсушени.А за нарязаните няма толкова голям проблем.
      Да, наистина добротворството е много важно.Доброто е основа за съществуване на целия свят.Но понякога искаме да направим добро водени от добри мисли, а то става зло.Не знам дали ще ме разбереш.Така,че трябва да знаем как да направим доброто.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Така е, Ели, не винаги нашите добри намерения се увенчават с добро дело...Добър пример за това е как понякога родители, в старанието си да осигурят най-доброто за децата си объркват живота им с намесите си..., с амбициите си...

    ОтговорИзтриване