КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 9 март 2017 г.

Как успешно да постим през Великия пост ? / How successfully to fast during Lent ? /

       Как успешно да постим през Великия пост ?
За много хора този въпрос се оказва трудна задача и то не толкова как да се спазят отделните страни на поста т.е. очистването и предпазването от други грехове, но основно как да се спази дълъг пост с растителна храна.Преди години и аз имах този проблем.Не можех да постя дълго време само с растителна храна.Измина време и сама си открих грешката.Зададох си въпроса - Как всички Свети отци са постили не само през постите, но и в сряда и петък и в други постни дни ?
   В днешно време особено сред миряните хората  не постят цели пости.Голяма част постят само първата и последната седмица от поста.Други постят само 2 или 3 седмици.Но ако разгледаме цялата човешка история ще забележим,че при всички важни събития в живота на всеки човек или съдба на дадена държава се е постило и то много строго.Постът е бил необходим за да се измоли нещо от Бога.
Света Богородица също е била измолена от нейните родители - Св. Йоаким и Св. Анна , които са били бездетни и в преклонна възраст. Те са постили 40 дни строго.Не само са постили, но са дали и обет /обещание /, че ако имат дете ще го обещаят на Бога.Божията майка е била избрана и нейните пророчески думи : " Ето от сега ще ме облажават всички родове " се сбъдват и днес.
Строгият пост - без храна и вода, само на вода, само с хляб и вода, само с растителна храна без никаква мазнина е бил необходимост , всички са спазвали постите, дори и децата и животните.На никого преди Великден не се е разрешавала консумацията на блажна / непостна / храна.
Днес има толкова много и различни постни храни, бобови, житни, зеленолистни, зеленчуци, плодове, ядки.Ако човек ги употребява по - често сурови, а не обработени топлинно никак не е трудно да се пости и то най - дългият Великденски пост.Не употребявайте през пости само консервирани храни ! Хранете се с повече пресни салати, ядки, семена и кълнове.Така може да се храни човек през целия си живот и да е здрав.С Божията помощ, растителната храна и кълновете човек може да доживее до преклонна възраст.
Важно е обаче човек да кали волята си, да умее да си наложи пост и да го спазва независимо от обстоятелствата.Именно така всеки може да постигне съвършенство.
Още от времето на Адам чревоугодието и непослушанието към Бога са първородни грехове.Именно престъплението с храна в Райската градина  отдалечава човека от Бога.От чревоугодието / първородният грях / започват  всички останали грехове в света.
Не случайно Божието слово постоянно ни напомня за " Молитвата и поста ".
Когато човек иска нещо от Бога трябва да умее и да деде.Затова много Свети отци са измолвали от Бога исканото чрез силни молитви и пост или чрез доживотни обети / обещания /.В тези случаи желанията се изпълняват много бързо, но всичко обещано пред Бога трябва и да се изпълни.
Когато се консумира готвена храна не е никак трудно да се пости без мазнина 7 до 10 дни и повече.По - труден е такъв пост когато храната е напълно сурова и салатите и кълновете не се овкусяват с мазнина..Но не е невъзможен когато човек е упорит и има силно желание да пости в името на Бога.
В постният период могат да се употребяват и други храни, които са животински - рибен хайвер, миди, охлюви, калмари, октоподи , скариди, раци.Така,че дори и любителите на животинска храна могат да постят определено време.Просто трябва да си поставят за цел спазването на постите.Така постепенно организма привиква към по - опростено и здравословно хранене и липсата на тежки животински храни не е толкова належаща.Даже в даден момент вече организма няма желание за употреба на тежка храна.Всичко това се възпитава и е добре още от най - ранна детска възраст децата да се приучат към проста, лека храна.Така вече като възрастни няма да им е трудно да издържат пост, дори няма да им прави впечатление колко е дълъг Великденския пост.
Днес обаче дори в медицинските среди се говори понякога,че дългият пост вреди, че човек не бива дълго време да се лишава от животински храни.Че едва ли не дългият пост ни лишава от много микроелементи и витамини и ще си навредим, ще се разболеем.Когато обаче се вгледаме в живота на Светците забелязваме нещо съвсем друго - много лишения / от храна, от добри условия на живот, тежък и непосилен труд, безмълвие за дълъг период от време , много и денонощни молитви /.Именно и само така тези хора са постигали съвършенство и дори необразовани в светския живот са получавали дарби от Бога.Самият Св. Серафим Саровски е прекарал 3 години в безмълвие, 1000 дни се е молил на един камък в дъжд, студ и пек за съдбата на Русия.Този светилник на Православието е получил от Бога три дарби - лечителство, прозорливост , духовно наставничество на немощните души.Неговият молитвен подвиг от 1000 дни е повторен от Св.Серафим Вирицки, който също е бил надарен с прозорливост.
Има три дарования, които Бог дава трудно - певческия дар, дарът на изцеление / лечителство / и дарът на прозорливост.От тези трите най - трудно се получава от Бога дарът на прозорливост.Не бива обаче да се бъркат тези дарби, с които са били надарени от Бога Светите отци и днешните мними лечители и екстрасенси.Светите отци са лекували с молитви, с даването на нафора и светена вода, с изповед и причастие.След изцелението хората са били напълно здрави, без никакви проблеми в изцелените органи.
Днес обаче много хора поставят на първо място не дарбите, а образованието по светски ;  не моралът и изпълнението на Божиите заповеди, а парите и животът по своя / не по Божия / воля  ; човек, получил светско образование в училище е интелигентен, но не винаги  е духовно просветен.Има разлика между интелигентност и духовна просветеност.Духовното просвещение идва само от горе, от Бога.И за такова просвещение са жадували истински светите отци.
Постът и молитвата са неразривно свързани и те вървят ръка за ръка, едното без другото не може.При определени обстоятелства и болест постът може да бъде нарушен или намален / за определено, по - кратко време /.Но винаги дори и при болест може да се наложи кратък, тридневен пост.
   Всеки човек би следвало да живее така, че всичко, което прави да е в името на Бога.Независимо къде се намира, какви са условията на живот да проявява упоритост и силна вяра.Винаги да пости през трите важни поста в годината - Велик пост, Рождественски и Богородичен пост , да спазва постните дни в годината включително сряда и петък.
Постната лека храна прочиства организма духовно и телесно.Особено през пролетта включването на зеленолистни, кълнове  и млади поници в менюто е много полезно и евтино.
    Леки и спасителни пости на всички !

8 коментара:

  1. Много добре формулирано и полезно. Благодаря, Ели! Веднъж съм спазвала пост, мисля, че голяма роля играе вътрешната нагласа и разбира се подборът на храни и продукти. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      да, голяма роля играе вътрешната нагласа.Но човек наистина трябва да прочиства организма си духовно и телесно, а днес има толкова много продукти, които са подходящи за постите.
      Поздрави и усмихнат ден !

      Изтриване
  2. Много хубаво всичко, ама няма да устискам:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче,
      човек трябва да калява волята си.Просто пробвай няколко пъти, макар и няколко дни.Организмът сам ще ти подскаже и ще се настрои към поста.С течение на времето ще усетиш,че постът никак няма да ти тежи.
      Поздрави !

      Изтриване
  3. Много полезно и хубаво написано, Елена,
    в допълнение -
    твоя блог предлага впечатляващо изобилие от подходящи рецепти и съвети!
    Благодаря ти, поздрави за теб и леки пости!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      да, аз се опитвам да предлагам повече сурови рецепти, постни готвени ястия има много и в изобилие.Стремя се да покажа суровата храна и нейното разнообразие.Именно тя е, която дава на организма сили и енергия.
      Поздрави !

      Изтриване
  4. Много хубаво си написала и обяснила всичко, Ели!
    Абсолютно си права и за възпитаването на начин на хранене от детска възраст. При мен, уви от детството не са създадени такива навици, аз също пренесох това в своята кухня - готвя много, с доста месо и животински продукти, постно ядем само на Бъдни вечер, сурови плодове и зеленчуци са последното, за което се сещаме. Понякога ми се иска да променя това, но не стигам дори до опит. Салатата е нещо, без което мога.
    Смятам, че съм човек, който се опитва да няма други грехове, но признавам - отдавам се на чревоугодничество, уви.
    И накрая ми се иска да кажа, че според мен ти си един страхотен човек, пример за останалите!

    ОтговорИзтриване
  5. Веси,
    чревоугодието е първороден грях, от него са започнали всички останали грехове.Мисля,че с този грях са свързани и някои болести.Хубаво е винаги на обяд и за вечеря да правиш салати.Те са първото, което трябва да придружи менюто или просто да свикнеш с добре приготвена, но проста / не сложна / храна.Така ще подпомогнеш здравето на цялото си семейство.Много ме ласкаеш, благодаря ти.Аз просто минах по твърде трънлив път за да постигна резултати при лечението на някои заболявания.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване