КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 1 ноември 2016 г.

Натурална туршия от червено цвекло с ябълки / Natural pickled red beets and apples /



   Има няколко кореноплодни зеленчуци , които са на голяма почит в нашия дом.Един от тези кореноплоди е цвеклото, което винаги имам под ръка.Правя много салати с прясно червено цвекло, а днес Ви предлагам туршия с ябълки.
   Тази туршия може да се направи в комбинация и с други зеленчуци, но аз избрах ябълките - те много добре се комбинират с цвеклото.Придават леко сладникав, киселичък , много приятен вкус.Суровите натурални туршии с минимално количество сол могат да ни служат през цялата зима.Те могат да бъдат употребявани и от пълни суровоядци, защото не са топлинно обработени.Единствен проблем е солта, която може да се намали до минимум.За един 3 - литров буркан са необходими 3 равни с.л. сол.Просто нарежете определеното количество зеленчуци - цвекло и ябълки на резени, добавете солта и залейте с вода.
  Преточвайте туршията след 2 - 3 дни / отливайте водата и пак я наливайте като добре я разбърквате преди това /.Това преточване се прави 10 - на дни, може и повече в зависимост от температурата на съхранение.Колкото е по - топло, толкова преточването е по - често.Когато ферментацията приключи за да се запази по - дълго време туршията може да се добави синапено семе - 2 - 3 с.л. , даже и повече.Белият синап спира ферментацията и добре запазва зеленчука, той е твърд, хрупкав и много вкусен.
       Приятен апетит !








7 коментара:

  1. Много ми харесва тази идея, Елена,
    обичаме цвекло и ще се хареса у дома.
    Благодаря и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      цвеклото, целината, магданозът и пащърнака особено зимата ги използвам много в прясно състояние.През зимата в нашия дом правим сокове от тях и те ни служат за салати, а в този случай и като туршия.Цвеклото е много полезно за жените, а другите кореноплодни зеленчуци са много полезни за всички жлези с вътрешна секреция.Те могат за заместят изкуствените хормонални терапии при условие,че човек свикне да използва кореноплодите често във вид на сокове, салати или натурални туршии.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Здравейте! Искам да попитам каква сол слагате, едра или ситна.

    ОтговорИзтриване
  3. Здраевейте Анонимен,
    използвам винаги за туршии морска сол, но я счуквам за да стане по - ситна.Даже и за ястия може да ползвате морска сол или хималайска.Хималайската сол е каменна, а морската е извелечена от солници.Така,че двата вида сол се добиват по различен начин, но са добри.Морската сол, особено натуралната е много добра за използване.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви Елена за бързия и изчерпателен отговор!

    ОтговорИзтриване
  5. Записвам си да я приготвя. Много ми хареса идеята за такава трушия. Прекрасни са новите ти предложения, Ели! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      опитах да направя туршия от червеното цвекло и мисля,че ще се получи много добър вкус.Пробвай ако във вашият дом сте почитатели на цвеклото.
      Поздрави !

      Изтриване