КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 1 ноември 2016 г.

Натурална туршия от червено цвекло с ябълки / Natural pickled red beets and apples /



   Има няколко кореноплодни зеленчуци , които са на голяма почит в нашия дом.Един от тези кореноплоди е цвеклото, което винаги имам под ръка.Правя много салати с прясно червено цвекло, а днес Ви предлагам туршия с ябълки.
   Тази туршия може да се направи в комбинация и с други зеленчуци, но аз избрах ябълките - те много добре се комбинират с цвеклото.Придават леко сладникав, киселичък , много приятен вкус.Суровите натурални туршии с минимално количество сол могат да ни служат през цялата зима.Те могат да бъдат употребявани и от пълни суровоядци, защото не са топлинно обработени.Единствен проблем е солта, която може да се намали до минимум.За един 3 - литров буркан са необходими 3 равни с.л. сол.Просто нарежете определеното количество зеленчуци - цвекло и ябълки на резени, добавете солта и залейте с вода.
  Преточвайте туршията след 2 - 3 дни / отливайте водата и пак я наливайте като добре я разбърквате преди това /.Това преточване се прави 10 - на дни, може и повече в зависимост от температурата на съхранение.Колкото е по - топло, толкова преточването е по - често.Когато ферментацията приключи за да се запази по - дълго време туршията може да се добави синапено семе - 2 - 3 с.л. , даже и повече.Белият синап спира ферментацията и добре запазва зеленчука, той е твърд, хрупкав и много вкусен.
       Приятен апетит !








13 коментара:

  1. Много ми харесва тази идея, Елена,
    обичаме цвекло и ще се хареса у дома.
    Благодаря и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      цвеклото, целината, магданозът и пащърнака особено зимата ги използвам много в прясно състояние.През зимата в нашия дом правим сокове от тях и те ни служат за салати, а в този случай и като туршия.Цвеклото е много полезно за жените, а другите кореноплодни зеленчуци са много полезни за всички жлези с вътрешна секреция.Те могат за заместят изкуствените хормонални терапии при условие,че човек свикне да използва кореноплодите често във вид на сокове, салати или натурални туршии.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Здравейте! Искам да попитам каква сол слагате, едра или ситна.

    ОтговорИзтриване
  3. Здраевейте Анонимен,
    използвам винаги за туршии морска сол, но я счуквам за да стане по - ситна.Даже и за ястия може да ползвате морска сол или хималайска.Хималайската сол е каменна, а морската е извелечена от солници.Така,че двата вида сол се добиват по различен начин, но са добри.Морската сол, особено натуралната е много добра за използване.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви Елена за бързия и изчерпателен отговор!

    ОтговорИзтриване
  5. Записвам си да я приготвя. Много ми хареса идеята за такава трушия. Прекрасни са новите ти предложения, Ели! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      опитах да направя туршия от червеното цвекло и мисля,че ще се получи много добър вкус.Пробвай ако във вашият дом сте почитатели на цвеклото.
      Поздрави !

      Изтриване
  6. Здравейте! Сега изпробвам рецептата Ви, но тъй като за пръв път правя трушия не ми е ясно трябва ли да затварям бурканите за тази рецепта? Четох на други места някъде ги затварят и обръщат, някъде не, някъде ги покриват с тензух... Какво да ги правя след като ги напълних сега? Също така не знам как ще позная, че ферментациятя е приключила за да добавя синап? Благодаря предварително и за това, че споделяте рецепти!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте,
    По правило туршиите, които съдържат само сол и вода се преточват и се поставя тензух на отвора на буркана.За да протича естествена ферментация.А когато се добавя и оцет бурканите се затварят с капачка.Как ще познаете дали е приключила ферментацията ? Просто трябва да спре кипенето / шупването / на туршията.Синапът се добавя за твърдост и хрупкавост на продуктите и за запазване на приятния вкус.
    Дано Ви хареса тази рецепта.Можете да добавите и парчета лимон с кората.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за отговора, но мисля, че нещо съм объркала защото при мен кипене няма. Отливах водата и я разбърквах вече 3 пъти, но последните дни се образува бяла ципа, която махам. Единият буркан котката ми го обърна и се наложи да сложа нова вода със сол, надявам се да не е фатално, но там са само моркови, които опитах и са вкусни имат вкус на трушия, но и двата ми буркана нищо не кипи стоят си мирно трябва ли това да ме притеснява? Днес ще пробвам да направя и един буркан със зелени домати, прочетох ви рецептата за тях, но ако и те не кипят какво да ги правя означава ли че не се получава и да ги хвърлям?

      Изтриване
    2. Когато времето е по - студено ферментацията протича бавно.Преточвайте т.е. отливайте водата и отново заливайте туршията със същата вода.Ще познаете, че става ферментация когато зеленчуците станат леко кисели и променят цвета си.Когато Ви харесат на вкус за да спрете ферментацията добавете бял синап и спрете преточването.Не изхвърляйте нищо.Ще се научите да правите вкусна туршия.Иска се опит.Понякога преточвам до 20 - ия ден.Зависи от времето и температурата на съхранение.
      Поздрави !

      Изтриване
  8. Много благодаря за ценните рецепти и съвети! Всичко добро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма защо.Щом имате желание всичко се постига.Ще се научите.

      Изтриване