КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 14 август 2017 г.

Веган - шишчета на скара с вино, над вода / Vegan - grilled skewers with wine, over water /



    Лятото е в разгара си, а барбекюто е задължително в този сезон.На излет, на почивка, на море или на планина винаги всеки се старае да приготвя различни продукти на скара или барбекю.За печене на скара са подходящи различни видове зеленчуци, риба, месо, млечни продукти / специални марки по - твърд кашкавал или сирене /, соево сирене / тофу /.
    Рецептата, която днес ви представям не е моя, тя е патент на брата на баща ми - голям любител на скарата и барбекюто.
   В случая представям печене на шишчета с тофу, но тази рецепта е подходяща също и за печене на зеленчуци, месо или риба.В зависимост от продукта може да се използва червено или бяло вино.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

зеленчуци според вкуса и желанието , както и гъби, соево сирене / тофу /

тиквички / различни цветове /
пиперки / различни цветове /
гъби
патладжани
лук / по желание /

тофу / 150 - 300 гр. /

за овалване преди печене - растителна мазнина по избор / 2 с.л. /
бяло или червено вино / 2 с.л. /
соев сос / 2 с.л./

     Интересното в тази рецепта е това,че при печенето зеленчуците  / шишчетата / се напръскват с виното и захлюпват с капак или тава отгоре.А в тавичката където се стича мазнината от печенето се налива вода.Така зеленчуците / шишчетата / се задушават и пекат над водата.
   Нарежете зеленчуците във форми, които желаете.Аз нарязвам тиквичките на кубчета, патладжаните - на тънки лентички / предварително осолени и отцедени от горчевата вода за 30 минути, изплакнати с вода /. Могат да се нарежат и на кръгчета / тиквички, патладжани /.Пиперките нарязвам на 4 по дължина като премехвам семенната част, а след това на парчета.Гъбите пека с пънчето когато са дребни.когато гъбата е по - едра я нарязвам на 4 заедно с пънчето.Тофуто нарязвам на кубчета.Ако желаете използвайте и други зеленчуци - лук, пресни домати / по - твърди /, пресни картофи / предварително леко сварени /.
   Използвам дървени шишчета, които задължително измивам с вода.Подреждам последователно от всички зеленчуци, гъби и тофу.Овалвам шишчетата в маринатата от соев сос, червено вино и мазнина и пека до хубав загар върху силно загрята скара.От време на време махам капака и напръсквам шишчетата само с вино.
     След изпичане шишчетата се заливат с остатъка от приготвената марината.По желание можете да овкусите маринатата с различни подправки / пушен червен пипер, кимион, куркума, черен пипер, чубрица, сминдух / и след печенето да залеете продуктите с така овкусената марината.
    Вички суровоядци могат да консумират шишчетата сурови само добре овкусени с маринатата / за около 30 - 40 минути престой в нея /.Не използвах никаква сол , защото соевият сос е достътъчно солен.
    Приятен  апетит !




Марината от соев сос, червено вино и мазнина / по 2 с.л. /





3 коментара:

  1. Грилованите зеленчуци са любими у дома , Ели! Тези шишчета чудно ще ни дойдат!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна рецепта и интересна технология
    за приготвяне на шишчетата, Елена -
    изглеждат много апетитни, нежни и ароматни!
    Благодаря, поздрави за теб и автора,
    отивам да разглеждам и другите ти летни идеи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мили дами,
      скарата особено през лятото е любима на всички.Зеленчуци, месо, риба или млечни продукти стават много вкусни печени на скара или плоча.Опитайте и този начин на печене.Ще Ви допадне определено.
      Поздрави и лека и спорна седмица !

      Изтриване