КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 12 октомври 2017 г.

Печени зеленчуци с таханово - чеснов сос / Roasted vegetables with tahano - garlic sauce /







         Есента е подходящо време за приготвяне на много ястия със зеленчуци - пиперки, тиквички, патладжани, моркови, тиква и др.Пресни зеленчуци има и през зимата, но сега са най - евтини и най - вкусни.Изпекох зеленчуците на грил - тиган и в чушкопек и поднесох с таханов зелен сос с чесън.Лесно и много вкусно .

     НЕОБХОДИМИ  ЗЕЛЕНЧУЦИ :

тиквички
патладжани
моркови
червени пиперки

ТАХАНОВ   СОС :

тахан - сусамов или по избор
листа от черен оман
листа от глухарче
листа от босилек
сок от 2 лимона
чесън - 4 - 6 склидки
щипка хималайска сос

     Измийте и нарежете всички зеленчуци / без пиперките / на кръгчета.Патладжаните посолете и оставете в наклонена тава за да се отцеди горчивия сок.Измийте хубаво с вода след 30 минути.Изпечете пиперките, обелете ги след като се задушат и ги нарежете на 4 парчета по дължина.Загрейте грил - тиган и го намажете с мазнина.Изпечете последователно от двете страни морковите, тиквичките и патладжаните.
   За тахановия сос смелете в пасатор зеленината  - 2 - 3 листа черен оман, 10 - 12 листа от глухарче ,2 шепи босилек с лимоновия сок.Добавете тахана и чесъна и хубаво разбъркайте.
       Поднесете зеленчуците с тахановия сос.Приятен  апетит !












2 коментара:

  1. Ели, непрекъснато ме изкушаваш с твоите рецепти и това предложение не ме оставя безразлична:). Чудесни зеленчуци. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      печените зеленчуци поднесени със сос са много апетитни и здравословни.Лесно се приготвят.
      Поздрави и лека и спорна седмица !

      Изтриване