КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 6 октомври 2017 г.

Туршия от пиперки без консервант и стерилизация / Peppers without preservative and sterilization /



    Тази много вкусна туршия се приготвя лесно и не се стерилизира.Използвам обикновено камби, защото те са по - месести от пиперките капии.Но понякога правя и смес от камби и капия.Червените камби са по - вкусни, но може да се използва и смес - червени и зелени.Необходимо е предварително да се подготвят всички продукти и след като се направи туршията бурканите " Омния " се запечатват и обръщат.Ето и рецептата :

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

3 кг. пиперки " Червена капия " или червени камби
сол - 1 - 11/2 с.л.
кафява захар или мед - 2 - 3 с.л.
оцет / хубав винен оцет за консервиране / - около 1 ч.ч.
моркови / тънки кръгчета или ивички /
черен пипер на зърна 10 - 15 броя
дафинов лист  - 1 - 2 броя
магданоз или листа целина

     Най - напред се почистват от семенната част камбите и се слязват на 4 парчета.Ако използвате капия я нарежете на едри парчета.Поставяме почистения зеленчук  / моркови и камби / в голяма тава и поръсваме със солта и захарта / меда /.Разбъркваме хубаво и оставяме така на хладно за 12 часа.На следващия ден отцеждаме образувалия се сок и го смесваме с оцет, малко вода и мед / ако има нужда /, дафинов лист и черен пипер на зърна.Загряваме получената марината, която опитваме на вкус и попарваме камбите и морковите . Разбъркваме ги 2 - 3 пъти , трябва да са горещи когато ги поставяме в предварително затоплените буркани.Във всеки буркан поставяме 1 - 2 щипки магданоз / целина / и напълваме с пиперки до ръба.Веднага запечатваме, минаваме по ръба на капачката с тъпата част на ножа и обръщаме.Завиваме с одеало и оставяме така до пълно охлаждане.
      Приятен  апетит !



3 коментара:

  1. Ели, при теб подготовката за зимата тече с пълна пара!Ще следя с интерес и ще се възползвам от рецептите ти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитно предложение, Елена,
    обичам червени чушки, а с морковите е като салата. Допада ми и този вид туршия без консервиране - Благодаря и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Мили дами,
    тази туршия се приготвя лесно и е много вкусна и трайна.Майка ми я приготвя всяка година , всички я харесваме .
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване