КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 30 октомври 2017 г.

Плодова закуска със соево мляко, манго, круша и трънки / Fruit - based breakfast with soy milk , mango, pear and thorns /




ТРЪНКА - Трънката / Prunus  spinosa / се отнася към сем.Розоцветни  и е един от най - разпространените видове у нас.Среща се поединично, на малки групи или в храсталаците навсякъде в долната лесозащитна зона - в покрайнините и празните места в горите, по синорите, край пътищата и др.Някои едроплодни разновидности се отглеждат и като овощни дървета.
   Стъблото на трънката е силно разклонено, бодливо, със сиво - черна кора, с височина до 2 - 3 м.Листата са продълговато - яйцевидни или широко ланцетовидни, дребни, ситно напилени, зелени, окосмени от двете страни.Цветовете са двуполови, дребни, бели, с къси дръжчици, силно ароматични, разположени по един, рядко по два в група по цветоносните клонки.Плодът е костилков, топчест или леко удължен,твърд, черно - син, с матов восъчен налеп.Съдържа по една костилка.Месестата част е зеленикава, сочна , кисело - сладка и силно стипчива.
   Плодовете съдържат много захари, дъбилни и багрилни вещества, целулоза, минерални соли, витамини.От захарите преобладава глюкозата, от органичните киселини - ябълчната и по - малко лимонова, винена и янтърна.Много голямо е количеството на калиевите, калциевите, фосфорните и железните соли, поради което трънките са много полезни за укрепване на костната система, за отводняване на организма и за намаляване на анемията.Доброто съчетание на всички съставки прави плодовете  много полезни в хранително и биологично отношение.По високото си витаминно съдържание трънките се причисляват към високовитаминозните плодове.Недозрелите плодове са кисело - тръпчиви, а добре узрелите и презрелите - сладникави, тъй като при узряването дъбилните вещества се разграждат, а количеството на киселините намалява от свързването им с другите съставки.
  В сравнение с другите плодове трънките имат по - ниско водно съдържание, поради което са по - трайни и могат да се сушат.Пектиновите вещества имат добри желиращи свойства, а багрилните - силна и трайна багрилна способност.
След изсушаване плодовете запазват качествата си и увеличават трайността си.Препечените черупки от костилката имат добри абсорбционни  свойства и се употребяват още  от дълбока древност до днес като обезцветители на цветни течности наред с активните въглища.Могат дори да се използват и за понижаване киселинността на стомашния сок, ако са стрити много добре.
   Поради добрите желиращи свойства плодовете могат да се използват за приготвяне на желета, мармелади, сиропи, сокове, вино и др.
    Цветът действа пикочогонно и леко слабително поради наличието на флавони.Препоръчва се при запек и стомашни колики.Отварата от листата  е добро средство при възпаление на бъбреците и пикочните пътища, при уртикария / копривна треска /.Отварата от плодовете се използва като затягащо средство при диарии.Пресни и изсушени плодчета помагат при захарен диабет.
  Трънките могат да се влагат в различни ястия като сарми, зеленчукови ястия, за приготвяне на оцет, туршия, чорби от риба.
    Въпреки студеното време навън храстчетата с трънки са отрупани все още и всеки може да си набере на воля.Ето какво приготвих с тези вкусни плодчета :

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
1 круша
1 манго
1/2 ч.ч . плодчета от трънка
200 - 250 мл. соево мляко
     Обелете крушата и мангото и ги нарежете на ситни кубчета.Добавете трънките и всичко това залейте със соевото мляко.Не е необходимо подслаждане , крушата е достатъчно сладка.Но при необходимост и желание може да се добави стевия, мед, кленов сироп или подсладител по желание.
      Приятен  апетит !







Няма коментари:

Публикуване на коментар